Budyń - skład, kalorie i wartości odżywcze, budyń sklepowy i domowy, przepis
Budyń to słodka przekąska, którą można przygotować samemu w domu lub kupić w sklepie gotowy proszek. Można jeść go samodzielnie lub podawać z wybranymi dodatkami – czekoladą, owocami, orzechami, etc. Jak przygotować budyń w domu i czy ten z proszku jest zdrowy?
1. Czym jest budyń?
Choć budyń kojarzy się głównie ze sklepowymi produktami w proszku, w rzeczywistości jest to znana od wielu lat słodkość, przygotowywana z mleka, skrobi i żółtek jaj. Można podawać go samego lub w towarzystwie słodkich dodatków.
Budyń idealnie sprawdza się także w roli masy do ciast czy drożdżówek i właśnie w taki sposób jest często wykorzystywany.
2. Ile kalorii ma budyń?
W 100 gramach budyniu znajduje się ok. 100 kalorii, w tym:
- 19 g węglowodanów
- 2 g tłuszczu
- 3 g białka.
Porcja takiego budyniu zwykle waży ok. 300 g.
Budyń w proszku nie ma zbyt wielu wartości odżywczych. Jeśli jednak zdecydujemy się przygotować budyń samodzielnie, dostarczymy swojemu organizmowi wielu cennych witamin i minerałów.
Budyń składa się przede wszystkim z mleka i żółtek jaj. Dzięki temu przysmak jest bogaty w witaminę D oraz witaminę A, biotynę oraz żelazo. Jest także źródłem wapnia. Jeśli dodatkowo wzbogacimy nasz budyń łyżką prawdziwego kakao, zapewnimy sobie zdrową dawkę flawonoidów, które działają antyoksydacyjnie i chronią układ trawienny przed chorobami.
Budyń zawiera w swoim składzie także skrobię w dość dużych ilościach, przez co ostatecznie ma spory indeks glikemiczny. Powinny na niego uważać osoby z insulinoopornością i cukrzycą, a także te dbające o linie.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Czy budyń w proszku jest zdrowy?
Niestety, gotowe budynie dostępne w marketach, nie są szczególnie zdrowe. Producenci dodają do nich zwykle sporo cukru, a także emulgatory, stabilizatory smaku oraz sztuczne barwniki. W składzie znajduje się także syrop glukozowo-fruktozowy oraz utwardzony tłuszcz palmowy.
Nieco lepszą sytuację mają budyniowe proszki dostępne w sklepach dla sportowców. Mają one mniej cukru (najczęściej są słodzone ksylitolem albo erytrytolem) i są barwione naturalnymi ekstraktami, np. beta-karotenem. Nadal są one jednak bogatym źródłem skrobi i mają dość wysoki IG.
4. Przepis na domowy budyń
Aby przygotować budyń potrzebujemy:
- 500 ml mleka
- 3 żółtka jaj
- pół opakowania cukru waniliowego
- ok. 30 g skrobi ziemniaczanej
- łyżeczka masła lub oleju
Jajka i mleko muszą być ogrzane do temperatury pokojowej. Najlepiej sprawdzi się mleko pełnotłuste. Oddzielamy białka od żółtek i wrzucamy żółtka do rondelka. Dodajemy masło oraz cukier waniliowy. Następnie do rondelka należy wlać połowę przygotowanego mleka i podgrzać, aż składniki się połączą.
Mleko nie może się zagotować. Można dokładniej wymieszać masę trzepaczką albo użyć miksera/blendera. Stopniowo można lekko zagotować mieszankę.
Drugą połowę mleka należy wymieszać dokładnie ze skrobią i wlać do gotującej się masy. Połączyć delikatnie i poczekać, aż całość zgęstnieje. Gotowy budyń nie powinien mieć grudek.
Tak przygotowaną masę rozlewamy do salaterek lub wykorzystujemy do ciast na zimno.