Kiszonki – największy trend żywieniowy w 2019 roku
Kiszonki coraz częściej goszczą w naszej diecie, ale to w 2019 roku zapanuje na nie prawdziwa moda. To dobrze, ponieważ kiszonki i produkty sfermentowane zawierają mnóstwo korzystnych dla zdrowia substancji. Co jeść w 2019 roku?
1. Cenne probiotyki w kiszonkach
Kiszone warzywa i sfermentowane produkty mleczne, np. kefir, są cennym źródłem bakterii probiotycznych. Podczas fermentacji powstają pałeczki kwasu mlekowego. Bakterie te działają oczyszczająco na organizm, wzmacniają odporność i pomagają w walce z chorobami. Ponadto pałeczki kwasu mlekowego korzystnie wpływają na florę bakteryjną w jelitach, wspomagają trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii. Kwas mlekowy wspomaga też regulację poziomu cholesterolu we krwi i odgrywa dużą rolę w syntetyzowaniu witaminy K i niektórych witamin z grupy B.
Kiszonki są niskokaloryczne i zawierają spore ilości błonnika, który działa jak szczotka w jelitach - wspomaga usuwanie złogów i oczyszcza organizm z toksyn.
Jakie kiszonki i produkty sfermentowane włączyć do swojej diety w 2019 roku?
2. Kefir
Kefir to napój wytwarzany przy pomocy ziaren kefiru, które są starterami fermentacji bakteryjnej. Kefir może być wytwarzany z mleka krowiego, owczego lub koziego, a w wersji wegańskiej z mleka kokosowego, wody lub wody kokosowej.
Kefir, ze względu na obecność bakterii probiotycznych, wspomaga zwalczanie grzybów z rodzaju Candida, których nadmierny wzrost jest przyczyną kandydozy. Napój ten wspomaga również odporność i absorpcję składników odżywczych, szczególnie wapnia. Regularne picie kefiru obniża ryzyko wystąpienia osteoporozy. Kefir polecany jest też osobom wrażliwym na laktozę. W procesie fermentacji dochodzi do rozpadu tego cukru na łatwiej przyswajalne formy.
3. Kimchi
To bez wątpienia będzie hit kulinarny 2019 roku. Kimchi to narodowe danie Korei. Zwykle jest to słona, kwaśna i pikantna mieszanka kiszonej kapusty, cebuli, czosnku i chili. W zależności od regionu, do kimchi dodaje się również inne warzywa i zmienia się ich proporcje.
Kimchi łatwo można przygotować w domu, a przepisów na to danie jest tyle, że każdy znajdzie swój ulubiony. W zależności od długości fermentacji, kimchi ma mniej lub bardziej wyrazisty smak. Kiszone warzywa mogą fermentować przez dzień lub dwa, a niektóre odmiany nawet przez rok.
4. Kombucha
Kombucha to sfermentowana zielona lub czarna herbata. Napój ten pochodzi z Chin i w Polsce zdobywa coraz większą popularność. W kraju swojego pochodzenia kombucha nazywana jest ''napojem nieśmiertelności''. Zawiera mnóstwo probiotycznych bakterii, przeciwutleniaczy, aminokwasów i enzymów, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu.
Kombucha, kefir i kimchi będą hitami dietetycznymi w 2019 roku. Osobom, które nie są przekonane do nowych smaków, polecamy nasze rodzime ogórki kiszone i kiszoną kapustę. Te produkty również zawierają cenne substancje odżywcze. Warto włączyć je do jadłospisu, szczególnie w okresie zimowym.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl