Jedz codziennie. Ekspertka wskazała "klucz do długowieczności"

Jednym z filarów długowieczności jest dieta. Chodzi zwłaszcza o jeden składnik, dzięki któremu zachowamy zdrowie i energię na długo. - Będziemy metabolicznie młodzi, choć oczywiście będziemy się starzeć, bo tego procesu nie da się zatrzymać - zaznacza prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

"Klucz do długowieczności". Najważniejszy składnik diety po 40-stce"Klucz do długowieczności". Najważniejszy składnik diety po 40-stce
Źródło zdjęć: © Getty Images, Instagram 
Katarzyna Prus

Dieta zamiast suplementów

Czasu nie zatrzymamy, ale możemy zachować zdrowie i formę na lata. Nie chodzi tu jednak o bombardowanie suplementami, ale właściwą dietę. Kluczowy jest jeden składnik, o którym często zapominamy.

- Wiele osób inwestuje w zabiegi i suplementy, zapominając o najważniejszym składniku - białku - podkreśla w filmiku opublikowanym na Instagramie prof. Ewa Stachowska z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.

Podkreśla, że odpowiednia ilość pełnowartościowego białka, w połączeniu z aktywnością fizyczną to , "klucz do długowieczności".

Oto co się stanie, gdy na miesiąc zrezygnujemy z białka

Jednym ze źródeł białka są orzechy
Jednym ze źródeł białka są orzechy © Getty Images

Wylicza, że dobre źródła białka możemy znaleźć w: jaja, rybach i mięsie, produktach roślinnych (nasionach roślin strączkach, orzechach, ziarnach), produktach mlecznych.

Ekspertka zaznacza, że białko chroni nasze mięśnie przed sarkopenią, która zaczyna się już po czterdziestce. To utrata masy oraz siły mięśniowej, która jest związana z naturalnym procesem starzenia się organizmu.

Tłumaczy, że wraz z postępowaniem tego procesu potrzebujemy większej ilości białka.

- W okolicach 40-stki powinniśmy już bardzo zadbać o to, by w diecie była odpowiednia ilość pełnowartościowego białka - zaznacza prof. Stachowska.

Jedz i ćwicz

Ekspertka wyjaśnia, że standardowo powinniśmy jeść około grama białka na kilogram masy ciała na dzień, przy czym u to u osób po 60. roku życia należy zwiększyć zawartość białka do 1,2 grama, a po konsultacji z lekarzem, nawet do 1,5 grama, (kiedy mamy do czynienia z przewlekłymi chorobami o tle zapalnym).

- Kiedy zapobiegamy w ten sposób sarkopenii i utrzymamy masę mięśni, to będziemy metabolicznie młodzi, choć oczywiście będziemy się starzeć, bo tego procesu nie da się zatrzymać - podkreśla prof. Stachowska.

Bardzo ważne jest też równomierne rozłożenie białka w ciągu dnia. W każdym głównym posiłku powinno być około 30 gramów pełnowartościowego białka.

- Niestety Polacy są społeczeństwem przekarmionym, ale niedożywionym w rozumieniu niedoboru składników odżywczych. Jemy za mało jakościowych posiłków, sięgając po przetworzone jedzenie pełne cukrów, soli i konserwantów. Tymczasem w okresie jesienno-zimowym powinniśmy o tę jakość szczególnie dbać, znacznie zwiększyć ilość białka w diecie, bo to ono jest głównym budulcem układu immunologicznego - podkreślała też w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Beata Poprawa, internista i kardiolog.

Prof. Stachowska zwraca także uwagę, że dla utrzymania masy mięśniowej niezbędna jest aktywność fizyczna (co najmniej dwa razy w tygodniu powinniśmy ćwiczyć z obciążeniem).

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. WP abcZdrowie
  2. Instagram

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka