Trwa ładowanie...

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin (E141) - właściwości, zastosowanie, bezpieczeństwo

 Kinga Olchowy
14.12.2020 13:22
E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników.
E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników. (123rf)

E141, czyli kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin, to jeden z powszechnie stosowanych barwników. W ostanich latach budzą one zainteresowanie nie tylko naukowców, ale także specjalistów w dziedzinie medycyny alternatywnej. Dlaczego tak jest i jaką funkcję spełnia ten dodatek w żywności?

spis treści

1. Czym jest E141?

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin to półsyntetyczne barwniki pochodzenia roślinnego, ukryte pod nazwą E141. Dodawane są bardzo często do żywności, aby poprawić jej wygląd. Są bardziej trwałe niż chlorofile i chlorofiliny (E140). Otrzymywane są właśnie z chlorofilin, z takich roślin jak lucerna, trawy czy pokrzywa.

Jest to naturalny składnik, który dodatkowo jest zmodyfikowany przez jony miedzi, wobec czego nazywany jest barwnikiem półsyntetycznym. Warto wiedzieć też, że pod symbolem E141 kryją się dwa różne składniki, są to:

  • E141(i) - kompleksy miedziowe chlorofilów (Cu-chlorofile)
  • E141(ii) - kompleksy miedziowe chlorofilin (Cu-chlorofiliny)
Zobacz film: "Nie każde "E" to twój wróg"

2. Zastosowanie kompleksów miedziowych chlorofili

Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin wykorzystywane są w produkcji żywności w celu nadania im zielonego koloru. Dopuszczalne jest ich stosowanie w wielu krajach, m.in. w Stanach Zjednoczonych, Nowej Zelandii, Australii, a także całej Unii Europejskiej. Można je stosować nie tylko po to, aby nadać produktom zielony kolor, ale także wzmocnić go - na przykład w groszku konserwowym.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Stosowanie E141 w żywności odbywa się na zasadzie quantum satis. Oznacza to, że nie ma żadnych odgórnych norm co do ilości dodawanej do produktów spożywczych. Dlatego często dodaje się go tak długo, aż uzyska się pożądany efekt. Dzieje się tak dlatego, że jest to barwnik półsyntetyczny, a więc pochodzący z naturalnych surowców.

E141 można znaleźć najczęściej w takich produktach, jak:

  • słodycze, w tym cukierki, kisiele i gumy do żucia
  • jogurty i napoje owocowe
  • lody
  • konserwy owocowe i warzywne

2.1. E141 w medycynie

Kompleksy te stosowane są także w przemyśle medycznym. Wykorzystuje się je do zewnętrznego stosowania na rany, ponieważ wykazano właściwości dezodorujące, a więc usuwające przykry zapach. Kiedyś stosowano E141 także u pacjentów z kolostomią, aby zmniejszyć nieprzyjemny zapach wydalanego kału.

Obecnie nadal można kupić suplementy diety i preparaty z kompleksem miedziowym chlorofili i chlorofilin. U osób z kolostomią mają takie samo działanie, jak kiedyś, dodatkowo pomagają w walce z ileostomią oraz nietrzymaniem moczu.

3. Czy E141 jest szkodliwe?

Obecnie nie ma wystarczających danych co do wpływu E141 na zdrowie. Dopuszczalna dzienna podaż to ok. 15mg na każdy kilogram masy ciała, jednak eksperci są zdania, że informacja ta powinna zostać wycofana z obiegu, ponieważ nie wiadomo, jak taka ilość może wpłynąć na organizm.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze