Konopie w kuchni. Jak jeść konopie siewne?

Konopie w kuchni wykorzystuje się coraz częściej. Rośliny te mają bogate walory smakowe oraz dużą zawartość cennych składników odżywczych. Zawierają białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Dlaczego jeszcze warto sięgać po konopie? Jak wykorzystać ich potencjał w kuchni? Czym różnią się konopie przemysłowe od marihuany?

Konopie w kuchni mogą wzbogacić wiele dań i deserówKonopie w kuchni mogą wzbogacić wiele dań i deserów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Czym są konopie siewne?

Konopie siewne (Cannabis sativa L.), zwane też konopiami włóknistymi lub przemysłowymi to rośliny z rodziny konopiowatych. Rośliny te wykorzystywana jest bardzo wszechstronnie w wielu sektorach gospodarki. Znajdują zastosowanie m.in. w budownictwie, przemyśle chemicznym, samochodowym, odzieżowym, kosmetycznym oraz spożywczym. Wykorzystuje się praktycznie wszystkie części rośliny – łodygi, liście, kwiaty i owoce.

Konopie charakteryzują się szybkim wzrostem. Mają niewielkie wymagania glebowe i bardzo dobrze adaptują się do różnorodnych warunków klimatycznych. Coraz więcej osób docenia je nie tylko ze względu na ich wszechstronną użyteczność, ale także z uwagi na walory kulinarne.

Konopie siewne a konopie indyjskie

Konopie przemysłowe w odróżnieniu od konopi indyjskich (Cannabis indica) są rośliną stricte uprawną. Choć obie rośliny należą do tej samej grupy, to jednak ich właściwości i przeznaczenie są zgoła inne.

Produkują oleje z konopi. "Mylnie utożsamiane z marihuaną"

Pierwsza z nich jest rośliną o właściwościach zdrowotnych, niepsychoaktywną, o bardzo małej zawartości THC. Z kolei konopie indyjskie mają dużą zawartość THC, przez co wykazują działanie psychoaktywne. To właśnie z nich wytwarza się marihuanę, czy inne psychoaktywne wyroby konopne.

Dlaczego warto jeść nasiona konopi siewnych?

W ostatnim czasie nasiona konopi siewnych stały się absolutnym hitem zdrowej diety. Wszystko z uwagi na ich cenne właściwości, które świetnie wpływają na zdrowie. Konopie stanowią doskonałe źródło energii dla osób w każdym wieku. Zaliczane są do kategorii superfoods, czyli produktów mających zbawienny wpływ na nasze zdrowie.

Regularne spożywanie nasion konopi siewnych wpływa korzystnie na układ odpornościowy – wzmacnia go, dodaje energii oraz zwiększa odporność na infekcje. Ponadto pomaga usuwać toksyny, obniża poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza obrzęk mięśni i stawów, a także wspomaga leczenie stanów zapalnych.

Nasiona konopi siewnej dobrze wpływają też na pracę jelit i układ pokarmowy. Poprawiają także kondycję skóry, włosów i paznokci.

Jak jeść konopie siewne?

Nasiona konopi siewnych można spotkać głównie w trzech formach:

  • nasiona łuskane,
  • nasiona niełuskane,
  • nasiona zmielone (tzw. siemię konopne).

Łuskane nasiona konopi mają przyjemny smak i zapach przypominający orzech. Zawierają dużo białka i tłuszczów. Można dodawać je niemal do wszystkich przyrządzanych potraw, ale także do wypieków, deserów, sałatek oraz przekąsek.

Niełuskane nasiona konopi dodaje się do różnorodnych dań i wypieków (np. domowego chleba). Jednak można podawać je też jako samodzielną przekąskę – wystarczy uprażyć je na suchej patelni. Zawierają one dużo błonnika pokarmowego.

Zmielone nasiona konopi najczęściej służą do przygotowywania odżywczych napojów – miesza się je z letnim mlekiem, wodą lub innym płynem. Mogą też stanowić dodatek do jogurtów, płatków śniadaniowych, koktajli czy sałatek.

Olej konopny z konopi siewnej

W kuchni bardzo często wykorzystuje się także oleje konopne tłoczone na zimno. Stanowią one cenny składnik dobrze zbilansowanej diety. Można wykorzystywać je jako dodatek do wielu potraw, np. do sałatek i surówek, sosów, pesto, kanapek, jogurtów, koktajli, czy też do polewania gotowanych warzyw i zup.

Konopie na talerzu

Konopie siewne mają bardzo duże walory kulinarne. Z ich pomocą można przyrządzić wiele rozmaitych i ciekawych potraw, deserów czy napojów, takich jak:

  • Mleko roślinne – jest to doskonały zamiennik tradycyjnego mleka. Przygotowanie napoju z konopi zajmuje niewiele czasu, a jego zastosowanie jest bardzo szerokie.
  • Odżywcze smoothie – sycące napoje z dodatkiem cennych nasion dostarczają energii na cały dzień.
  • Owsiankę – nasiona konopi doskonale nadają się do przygotowywania pożywnych owsianek. Wystarczy posypać nimi słodki lub słony posiłek.
  • Domowy chleb – dodatek mąki konopnej czy ziaren konopnych sprawi, że domowe pieczywo nabierze oryginalnego charakteru i wyrazu.
  • Herbatę – jest to napar z suszonych liści konopi. Liście konopi można parzyć samodzielnie lub mieszać z innymi ziołami czy suszonymi owocami.
  • Dania obiadowe – nasiona konopi stanowią doskonały dodatek do dań obiadowych, takich jak kotlety, kasze, makarony czy rozmaite sosy.
  • Zupy – nasionami konopi możesz także posypać i udekorować zupy-kremy.
  • Hummus i pasty – konopie można też wykorzystać do przygotowania domowego hummusu, pasty czy dipu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka