Krem z zielonego groszku. Przepis z książki "Jedz zielone"
Zupa krem, którą zrobisz w ok. pół godziny.
Czas przygotowania - 35 min Ilość porcji - 3
Składniki: ½ litra bulionu warzywnego 400 g mrożonego groszku 100 g białej cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy szczypta cukru sól i pieprz ¼ łyżeczki mielonej kozieradki szczypta cynamonu szczypta chilli 1 łyżka liści kolendry ½ limonki * 3 łyżki mleka kokosowego (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę i smażyć ok. 2 min. Wrzucić groszek i po kilkunastu sekundach wlać gorący bulion. Dodać szczyptę cukru i soli, przeciśnięty przez praskę czosnek i gotować ok. 8 min, aż groszek zmięknie. Doprawić kozieradką, cynamonem, chilli, solą i pieprzem.
Po minucie wyłączyć palnik i zmiksować zupę na gładki krem. Wlać do miseczek, skropić sokiem z limonki, posypać kolendrą i ewentualnie dodać po kleksie mleczka kokosowego.
Przepis pochodzi z książki "Jedz zielone" autorstwa Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz, którą można kupić tutaj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.