Trwa ładowanie...

Królikowska schudła 10 kg. Zrezygnowała z jednego produktu w diecie

 Maciej Rugała
21.12.2022 17:28
Upływ czasu dla Małgorzaty Ostrowskiej-Królikowskiej nie jest straszny
Upływ czasu dla Małgorzaty Ostrowskiej-Królikowskiej nie jest straszny (instagram @malgorzata_ok)

Małgorzata Ostrowska-Królikowska znana jest najlepiej z roli Grażyny Lubicz - opiekuńczej i odpowiedzialnej matki i żony. Aktorka grająca w najpopularniejszym polskim serialu nie poddaje się upływowi czasu. Przeszła na dietę i dzieli się tajemnicą zgrabnej figury.

spis treści

1. Aktorka młodnieje w oczach

Polska aktorka ma już 58 lat, jednak doskonale wie, że to nie powód, aby odpuścić dbanie o siebie. Jest bardzo aktywna na Instagramie, na którym opowiada czasem o aspektach swojego życia. Ostatnimi czasy dzieli się także przemyśleniami na temat życia i motywującymi hasłami.

Fani, którzy śledzą aktywną na mediach społecznościowych aktorkę, dostrzegli, że ostatnio wygląda jeszcze lepiej niż dotąd.

Jak się okazało, przyczyną tego miała być zmiana dietetyczna, która pomogła jej zgubić 10 kg.

Zobacz film: "Co się dzieje z twoim ciałem, gdy przestajesz jeść chleb"

Aktorka wspomniała, że miała już wiele eksperymentów z dietami. Ten okazał się jednak jednym ze skuteczniejszych. Tajemnicą nowej diety okazała się rezygnacja z białego pieczywa. Oprócz tego aktorka dzieli się także informacją, że zaczęła częściej chodzić na zabiegi spa, co również pomaga jej zdrowiu fizycznemu i samopoczuciu.

2. Niekorzystne działanie białego pieczywa

Odrzucenie białego pieczywa może uczynić wiele dobrego dla naszego ciała. Jego odstawienie sprawi, że poczujemy się przede wszystkim mniej ociężali. Białe pieczywo to powód, dla którego po posiłku jesteśmy ospali lub rozdrażnieni. Dzieje się tak, ponieważ organizm dość szybko zużywa energię zawartą w tych produktach i zaczyna zużywać zmagazynowany glikogen. Gdy z kolei on się kończy - czujemy się źle i jesteśmy osłabieni. Ten rodzaj pieczywa ma dużo kalorii, ale poza tym nie ma w nim dużo innych wartości, jak chociażby w pieczywie ciemnym, pełnoziarnistym.

Problem z pieczywem z białej mąki jest również taki, że nie zawiera ono praktycznie błonnika, który jest konieczny do właściwej pracy jelit. To także przez to czujemy się ciężcy po posiłku zawierającym biały chleb.

Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest zastąpienie białego chleba pieczywem pełnoziarnistym. Zawiera on więcej błonnika, uwalniana z niego energia starcza na dłużej, chociaż jest jej trochę mniej. Zawiera on także znacznie więcej niezbędnych do właściwego funkcjonowania witamin i minerałów.

Maciej Rugała, dziennikarz Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze