12 z 14Podgrzybek brunatny
Podgrzybek jest jednym z najbardziej cenionych grzybów występujących w polskich lasach. Mimo tego że daleko mu do borowika, jeśli chodzi o walory smakowe, cieszy się równie dużym powodzeniem wśród grzybiarzy.
Można go zbierać od czerwca do listopada. Najczęściej występuje w lasach iglastych i mieszanych, z reguły rośnie pod sosną i świerkiem. Grzyb ten rośnie w grupach po kilka sztuk, czasami tuż przy pieńkach, ale również można go znaleźć w mchu. Z wyglądu podgrzybek przypomina nieco borowika, chociaż jest od niego wyraźnie mniejszy. U młodych osobników kapelusz jest półkolisty z podwiniętymi brzegami i o ciemnobrązowym, niemal czarnym kolorze. Z wiekiem kolor jaśnieje, a kapelusz otwiera się. Skórka jest sucha i matowa. Gąbka pod kapeluszem początkowo jest bardzo jasna, by później przybrać żółtawy lub oliwkowy odcień. Pod wpływem nacisku staje się sina, co jest bardzo charakterystyczne dla wszystkich podgrzybków.
Ze względu na doskonałe walory smakowe podgrzybek znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Można go marynować oraz suszyć. Ważne, aby nie spożywać go na surowo, ponieważ może się to wiązać z dolegliwościami żołądkowo-jelitowymi.