2 z 14Borowik szlachetny, zwany prawdziwkiem
Każde zestawienie grzybów zaczyna się od króla polskich lasów, jakim jest borowik. Jest to najsmaczniejszy, a przy tym zawierający wiele pożądanych składników odżywczych spośród grzybów leśnych. Prawdziwki zawierają mnóstwo cennych witamin, w tym A, C, D, E oraz witaminy z grupy B. Są także bardzo bogatym źródłem białka.
Walory smakowe borowików są niepowtarzalne, a jego łagodny, delikatnie orzechowy smak sprawia, że prawdziwek jest idealnym dodatkiem do sosów, zup, farszów. Grzyby te można marynować w occie, a także suszyć.
Najlepiej szukać ich w pobliżu buków i dębów, a także wśród świerków i sosen. Borowik posiada charakterystyczny brązowy zaokrąglony kapelusz, a skórka grzyba ściśle przylega do kapelusza i ciężko ją oddzielić. Co ważne, grzyby te nie zmieniają barwy po uszkodzeniu, co odróżnia je od tzw. borowika szatańskiego. Ten po przekrojeniu sinieje.