Krótka droga do zawału serca i raka. 6 grup, które powinny unikać jak ognia
Nie bez powodu czerwone mięso owiane jest złą sławą. W ostatnich latach pojawiły się badania, które wskazywały, że może powodować szereg problemów zdrowotnych z rakiem na czele. Oznacza to, że kilka grup osób zdecydowanie powinny mięsa unikać.
1. Czy czerwone mięso szkodzi?
Statystyczny Polak zjada około pięć kilogramów mięsa miesięcznie. Tymczasem dietetycy i naukowcy biją na alarm – spożywanie mięsa w nadmiarze może negatywnie odbijać się na zdrowiu.
Nadmierne upodobanie do czerwonego mięsa może przyczyniać się do wysokiego poziomu cholesterolu oraz nadciśnienia tętniczego, a co za tym idzie, grozi rozwojem miażdżycy oraz chorób serca, w tym także zawału mięśnia sercowego oraz udaru mózgu.
Z kolei mięso przetworzone może mieć również działanie kancerogenne. Francuska Agencja ds. Żywności, Środowiska, Bezpieczeństwa i Higieny Pracy (ANSES) wydała oświadczenie, w którym zaleca konsumentom ograniczenie żywności bogatej w azotyny i azotany. Poza tym rakotwórcze są także heterocykliczne aminy (HAA) i wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne (WWA) obecne w mięsie smażonym, pieczonym czy grillowanym.
2. Te osoby nie powinny jeść mięsa
Unikać mięsa powinny:
- osoby z wysokim poziomem cholesterolu – a także te, u których w rodzinie występuje hipercholesterolemia,
- osoby z chorobami nerek – bogate w białko mięso to duże obciążenie nawet dla zdrowych nerek,
- osoby z chorobami układu pokarmowego – zwłaszcza osoby chorujące na wrzody powinny unikać mięsa przetworzonego, także z uwagi na dużą zawartość sodu i azotanów w mięsie,
- osoby z historią chorób nowotworowych w rodzinie – według badań mięso może sprzyjać powstawaniu raka jelita grubego oraz okrężnicy, ma także pronowotworowy wpływ na trzustkę,
- osoby z zespołem alfa-gal – to pojawiająca się wskutek ukąszenia kleszcza alergia na mięso ssaków,
- osoby z chorobą serca lub z grupy ryzyka chorób serca – czyli osoby, które mają stwierdzoną otyłość, unikają aktywności fizycznej, leczą się na nadciśnienie czy cukrzycę.
- Zbyt duża ilość tego białka zwierzęcego może sprzyjać kamicy nerkowej, mając wpływ na podwyższenie stężenie wapnia, białka, szczawianów, a głównie kwasu moczowego, również tworzącego kamienie – mówi w rozmowie z WP abcZdrowie technolog żywności, inż. Joanna Mulik-Buczma z Dolnośląskiej Szkoły Wyższej i dodaje, że badacze z Harvardu odkryli, że osoby jedzące dużo białek zwierzęcych zwiększają ryzyko wystąpienia kamicy nerkowej o jedną trzecią.
- Sól podrażnia żołądek, wywołując stany zapalne błony śluzowej, nasila niekorzystne przemiany komórkowe i wzmaga działanie innych czynników rakotwórczych znajdujących się m.in. w grillowanym mięsie, bekonie, szynce, salami – mówi ekspertka.
- Czerwone mięso i wędliny zawierają szczególnie duże ilości hemu, który nadaje mięsu czerwony kolor. Hem może drażnić i uszkadzać śluzówkę jelita grubego, a także stymulować bakterie żyjące w tej części układu pokarmowego do produkcji substancji rakotwórczych – podkreśla technolog żywności.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl