2 z 10Kiełbaski bawarskie firmy Bell
Kiełbaski bawarskie firmy Bell na pierwszy rzut oka wydają się dobrze skomponowanym produktem. Dość duża zawartość mięsa (85 proc.) to spory plus. Niestety, minusem jest obecność w składzie difosforanów i trifosforanów, które są wykorzystywane jako stabilizatory i przeciwutleniacze. - Fosforany, jeśli są spożywane w dużych ilościach, mogą pogarszać wchłanianie magnezu, wapnia i żelaza - mówi Emilia Kołodziejska, dietetyk.
Z kolei karboksymetyloceluloza, również obecna w składzie tej kiełbasy, a dodana w charakterze substancji wiążącej, może mieć negatywny wpływ na organizm.
- Jej nadmierne spożycie może mieć działanie przeczyszczające oraz powodować wzdęcia i ból brzucha - wyjaśnia ekspertka.
Zobacz także: 9 sygnałów, które świadczą o tym, że jesz za mało węglowodanów