Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Dr n. med. Aneta Kościołek

Kuchnia turecka

Avatar placeholder
Beata Kłoczko 05.09.2013 14:44
Kuchnia turecka
Kuchnia turecka

Kuchnia turecka to bogactwo przypraw i różnorodność smaków, które sprawiają, że jej popularność wciąż rośnie. W europejskiej świadomości królem wśród potraw charakterystycznych dla kuchni Turcji jest z pewnością turecki kebab, tuż za nim mieści się słodka chałwa. Tymczasem regionalne dania tureckie, lokalne smakołyki i charakterystyczne aromaty wciąż nie zostają doceniane. Kuchnia Turcji czerpie swoje inspiracje z tradycji. Wiele potraw tureckich nawiązuje do smaków z czasów istnienia Imperium Osmańskiego.

1. Krótka historia kuchni tureckiej

Żeby poznać genezę kuchni tureckiej, musimy cofnąć się w czasie do istnienia Imperium Osmańskiego. To właśnie ono zadecydowało o współczesnym smaku tej kuchni. Imperium Osmańskie (XIV-XX wiek) obejmowało teren Azji Mniejszej, dokładniej większą część dzisiejszej Turcji, obszar południowo-zachodniej Azji, północną Afrykę i południowo-wschodnią Europę.

Pałac Topkapi, w którym mieszkali osmańscy sułtanowie i w którym zatrudniano najlepszych kucharzy, był wyrocznią dobrego smaku. Ekspansywność narodu tureckiego spowodowała, że w kuchni europejskiej możemy dostrzec smaki tureckie i odwrotnie – również Turcy czerpali z kuchni innych krajów. Potrawy tureckie bazują na przyprawach kuchni śródziemnomorskiej. To dlatego są one bogate w warzywa i aromatyczne przyprawy.

2. Przykładowe dania tureckie

Podstawą kuchni tureckiej są proste połączenia smakowe i składniki dobrej jakości. Dania są przyrządzane z owoców, warzyw, świeżego mięsa (dominują jagnięcina i baranina) i aromatycznych przypraw (papryka, chili, świeże zioła, np. mięta, pietruszka, przyprawy korzenne, m.in. cynamon). Kebab jest przykładem potrawy tureckiej, która zadomowiła się w wielu krajach.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
  • Śniadanie, czyli kahvalti

Typowe śniadanie tureckie jest dość skromne, choć smaczne. Składają się na nie: chleb, sery, miód, oliwki i świeże warzywa. Wśród serów dominują owcze: beyaz peynir (przypominający fetę) i kasar (ser żółty).

  • Przystawka, czyli meze

Kuchnia turecka na przystawki proponuje niezbyt wymyślne sałatki ze świeżych warzyw, ser zapiekany z warzywami, tureckie placki z farszami.

  • Obiad, czyli ogle yemei

Tuż przed obiadem podawane są przystawki i zupy (corba). Zupy gotowane są na samych warzywach lub na warzywach i mięsie. Popularne są: zupa pomidorowa, rybna, z zielonego groszku. Danie główne składa się z mięsa, warzyw i ryżu. Przepisy kuchni tureckiej są bogate w porady, np. jak zrobić ryż z pomidorami, ryż z mięsem jagnięcym duszonym w rosole z dodatkiem cynamonu i pistacji. Kebab to ulubiona potrawa Turków, traktowana jest też jako przystawka. Kofte to kolejne popularne danie. Są to pulpeciki z mięsa podawane z chlebkiem pita, ryżem lub ziemniakami i warzywami. Do wszystkich dań dodawana jest sałatka z oliwkami i oliwą z oliwek.

  • Deser

Kuchnia turecka zna przepisy na wspaniałe łakocie. Chałwa, kandyzowane owoce, kolorowe pudrowe galaretki to tylko mała cząstka słodyczy, którymi kuszą stragany w Turcji. Desery tureckie daje się podzielić na dwa główne rodzaje – desery mleczne oraz słodkie ciasta. Do najpopularniejszych deserów zaliczają się m.in.: baklava, kadayifi, helva, lokum, kurabiyesi oraz ayran – słonawy i dość rzadki jogurt do picia.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze