Trwa ładowanie...

Kupujesz gotowe kanapki? Zwracaj uwagę na skład

Każdy z nas chociaż raz skorzystał z oferty sklepów spożywczych i kupił gotową kanapkę zapakowaną w folię albo plastikowe opakowanie. Jeśli ''zgrzeszyliśmy'' raz, to nic się nie stanie. Jeśli jednak sklepowe kanapki to podstawa naszej diety, warto wiedzieć co się w nich znajduje.

Zobacz film: "Tych produktów nie jedz na pusty żołądek"

1. Pieczywo ciemne czy jasne?

Zwykle jest tak, że mimo iż kupujemy gotową kanapkę, staramy się zachować pozory, że jest ona zdrowa. Wybieramy więc taką, która przygotowana jest z ciemnego chleba lub bułek. Czy to rzeczywiście zdrowsze?

Pieczywo, które możesz jeść na diecie
Pieczywo, które możesz jeść na diecie [10 zdjęć]

Miłośnicy chleba często cierpią na dietach odchudzających, gdyż często zalecają one całkowitą redukcję...

zobacz galerię

Jeśli spojrzymy na skład bułki, prawdopodobnie okaże się, że ciemne pieczywo swój kolor zawdzięcza barwnikom i słodowi jęczmiennemu, a nie mące z pełnego przemiału. Bułka taka musi też dłużej zachować świeżość, dlatego zwykle zawiera polepszacze i konserwanty.

Co dalej?

2. Wędlina, ser a może kurczak?

Wędliny w kanapkach gotowych to tzw. wędliny wysokowydajne. Zawierają one dużo wody, a także fosforany, sól, glutaminian sodu i inne konserwanty. Wędlina używana do kanapek jest zwykle niskiej jakości.

Gotowe kanapki zawierają szkodliwe substancje
Gotowe kanapki zawierają szkodliwe substancje (123rf.com croppedPath=)

Podobnie jest z kurczakiem. W kanapce za kilka złotych nie znajdziemy grillowanej piersi z kurczaka. Raczej pojawią się tam resztki z udek i innych części razem ze skórą i tłustymi kawałkami.

W przypadku sera żółtego też warto uważnie przeczytać skład. Jeśli zawiera coś więcej niż mleko, kultury bakterii i sól to nie jest to ser, tylko wyrób seropodobny, w którym może być wszystko.

3. Szkodliwe dodatki do kanapek.

Kolejny składnik kanapki to sos. Przeważnie jest to sos na bazie majonezu. Dodatkowa porcja tłuszczu, cukru, soli, srobinianu potasu, benzoesanu sodu i glutaminianu. Do tego trochę warzyw i kanapka udaje zdrową.

Każda ze składowych kanapki zawiera szkodliwe substancje. Jeśli spożywamy je sporadycznie, nie powinny nam zaszkodzić. Nie warto jednak opierać na nich codziennego jadłospisu. Zasada jest prosta. Jeśli sami skomponujemy kanapkę będziemy przynajmniej wiedzieć, co naprawdę się w niej znajduje.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Zobacz wideo, które cieszą się największą popularnością:

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.