Kupujesz taką sól? Natychmiast przestań. "Silnie toksyczny wpływ na organizm"
E536 to jeden z najgorszych dodatków do żywności. Pod tym symbolem kryje się żelazocyjanek potasu, który może być niebezpieczny dla zdrowia. Tymczasem można go znaleźć nawet w soli. Dlaczego powinno się go unikać?
1. "Silnie toksyczny wpływ"
"Jednym z najgorszych dodatków do żywności jest E536, czyli żelazocyjanek potasu" - ostrzega na Instagramie Iwona Wierzbicka, dietetyk kliniczny.
"Używa się go w produkcji kolorowych pigmentów (tak, chodzi o farby przemysłowe), a w przemyśle spożywczym funkcjonuje jako antyzbrylacz" - wyjaśnia ekspertka.
Okazuje się, że E536 może być bardzo groźny dla zdrowia. Chodzi o proces, któremu ulega już po zjedzeniu.
"Żelazocyjanek pod wpływem kwasu solnego zawartego w żołądku rozpada się i wydziela cyjanowodór, który ma silnie toksyczny wpływ na organizm" - ostrzega dietetyczka.
Cyjanowodór to jeden z najbardziej znanych trujących związków. Jego trujące działanie polega na blokowaniu enzymów oddychania komórkowego (konkretnie oksydazy cytochromowej). Dochodzi wówczas do niedotlenienia tkankowego.
Konsekwencją jest zahamowanie oddychania komórkowego, co w dalszym etapie prowadzi do porażenia oddechu, zatrzymania krążenia oraz śmierci.
2. Sprawdzaj sól, zanim kupisz
Blokowanie oksydazy cytochromowej przez jony cyjankowe jest odwracalne, ale odtrutkę trzeba zastosować jak najszybciej.
Najlepiej jednak maksymalnie ograniczyć ryzyko zatrucia. Najprostszym i kluczowym sposobem jest czytanie etykiet, bo E536 można niestety znaleźć w soli.
"Zawsze czytaj etykiety soli i nigdy nie kupuj tej z dodatkiem antyzbrylacza" - ostrzega Wierzbicka.
"Sole, które raczej nie zawierają E536, to sól kamienna czy himalajska, ale nie zapomnij przed zakupem sprawdzić etykiety!" - dodaje ekspertka.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl