6 z 7Przepis na kwas chlebowy
Podstawą dobrego kwasu chlebowego jest pieczony na naturalnym zakwasie chleb razowy.
Przepis:
- 30 dag suchego chleba razowego
- 2,5 l wody
- 1/2 szklanki cukru
- 1 dag drożdży
- rodzynki
- surowy ryż
Wodę zagotowujemy i pozostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie w piekarniku pieczemy pokrojony w kostkę chleb. Studzimy go i przekładamy do szklanego słoja lub kamiennego garnka. Zalewamy wodą i odstawiamy na trzy godziny.
Po tym czasie dodajemy rozpuszczone w niewielkiej ilości wody drożdże i cukier. Mieszamy i odstawiamy na 24 godziny. Następnie roztwór przecedzamy i zlewamy do ciemnych butelek. Wypełniamy je do 3/4 wysokości. Do każdej dorzucamy kilka rodzynek i ziarenek ryżu.
Butelki przechowujemy w pozycji leżącej przez trzy dni. Tak przygotowany kwas chlebowy należy spożyć w ciągu czterech tygodni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zobacz też: Mylony z zawałem. Pojawia się kołatanie serca i bóle za mostkiem