2 z 7Ryby morskie są świetnym źródłem kwasów DHA
Spożywanie tłustych ryb morskich stanowi doskonałe źródło kwasów tłuszczowych nasyconych.
Warto uzupełnić dietę o ryby 2-3 razy w tygodniu.
Szczególnie polecane ryby to łosoś, tuńczyk, makrela, sardynki oraz śledzie.
Ryby mają również szereg innych zalet. Oprócz walorów smakowych i szerokich możliwości zastosowania w kuchni, warto sięgać po ryby z uwagi na zawartość witamin i minerałów. A i E przeciwdziałają procesom starzenia D zapobiega depresji i alergiom * fosfor usprawnia pracę mózgu
Należy zachować ostrożność względem ryb wędzonych, ponieważ ten sposób przetwarzania, szczególnie w masowej produkcji, może sprzyjać powstawaniu toksycznych związków chemicznych w jedzeniu. Również żywność, w tym ryby, w puszkach może być niezdrowa, gdyż metale, z których wykonuje się puszki, uwalniają do posiłków szkodliwe substancje. Niektóre ryby, zwłaszcza te najdłużej żyjące, mogą także w ciągu swojego życia przyjmować toksyny, które później trafiają do organizmu jedzącego daną rybę człowieka.
Zobacz też: Przyczyny koszmarów sennych