3 z 7DHA znajdziemy w orzechach
Orzechy to doskonałe źródło kwasów DHA.
Możemy je wprowadzić do diety, zastępując nimi inne przegryzki, jak paluszki lub chipsy.
Orzechy mają również bardzo dużo innych atutów. Zawierają witaminę E, która sprzyja pięknej cerze, wzmacnia włosy, paznokcie i łagodzi napięcie nerwowe.
Zawarty w orzechach błonnik poprawia trawienie, dlatego korzystnie działają na organizm i nie przyczyniają się do przybierania na wadze, pomimo stosunkowo wysokiej kaloryczności i relatywnie dużej zawartości tłuszczów.
Orzechy należą do produktów, które stosunkowo często mogą uczulać. W związku z tym sugeruje się, aby wstrzymały się od ich spożycia osoby, u których występuje po spożyciu orzechów wysypka, uczucie pieczenia lub mrowienia w obrębie jamy ustnej lub warg. Alergia na orzechy może prowadzić nawet do wstrząsu anafilaktycznego. Pocieszeniem może być fakt, że pistacje i migdały uczulają stanowczo rzadziej, natomiast mają również wyśmienity smak i wiele atutów dla zdrowia.
Na następnym slajdzie zobaczysz WIDEO
Zobacz też: Ortoreksja – uzależnienie od zdrowej żywności