Latte macchiato - kalorie i wartości odżywcze, przepis na domowe latte macchiato
Latte macchiato to napój z dużą ilością mleka i mlecznej pianki. Serwowany jest w przezroczystej szklance, która uwidacznia trzy różnokolorowe warstwy. Latte macchiato cieszy się ogromną popularnością w restauracjach i kawiarniach, ale możliwe jest przygotowanie napoju również samodzielnie w domu. Jak to zrobić?
1. Co to jest latte macchiato?
Latte macchiato (splamione mleko) to napój mleczny, składający się z espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Najbardziej charakterystyczną cechą tej kawy jest ułożenie składników w trzy warstwy (mleko-espresso-pianka).
Latte zwykle podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami, o pojemności 250-400 ml. Do zamieszania napoju służy łyżeczka na długim trzonku. Latte macchiato występuje również w wersjach smakowych, otrzymywanych po dodaniu syropu, cynamonu, kakao lub czekolady.
2. Kalorie i wartości odżywcze latte macchiato
Latte macchiato w 100 gramach zawiera:
- wartość energetyczna - 23 kcal,
- węglowodany - 2,72 g,
- tłuszcze - 0,8 g,
- białko - 1,16 g,
- cholesterol - 2 mg,
- witamina B1 - 0,012 mh,
- witamina B2 - 0,178 mg,
- witamina B3 - 3,52 mg,
- witamina B6 - 0,012 mg,
- witamina B9 - 0,002 mcg,
- witamina C - 0,2 mg,
- witamina E - 0,02 mg,
- potas - 123 mg,
- magnez - 57 mg,
- wapń - 40 mg,
- sód - 24 mg,
- żelazo - 0,1 mg.
3. Jak zrobić latte macchiato w domu?
Jednym z najważniejszych składników latte macchiato jest mleko, które sprawia, że napój jest aksamitny i delikatny. By uzyskać gęstą pianę konieczne jest użycie spieniacza do mleka. W tej roli sprawdzi się zarówno ręczne urządzenie na baterie, jak i mikser.
Warto wybrać mleko z wysoką zawartością tłuszczu (3,2%), ale wcześniej przechowywać je przez kilka godzin w lodówce. Do kawy pasuje również mleko niskotłuszczowe, sojowe, owsiane, kokosowe czy migdałowe, ale ich spienienie może potrwać dłużej.
Drugim niezwykle istotnym składnikiem jest espresso, które powinno być mocne i aromatyczne. Stanowi zaledwie 20% całego napoju, ale nadaje mu niepowtarzalnego smaku i koloru.
Składniki:
- 200 ml mleka,
- espresso,
- opcjonalnie 1-2 łyżki syropu lub miodu,
- kakao lub cynamon.
Sposób przygotowania:
Do wysokiej szklanki wlewamy miód lub syrop o wybranym smaku. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy mleko i intensywnie je spieniamy. Przelewamy je do szklanki i czekamy chwilę, by mleko oddzieliło się od piany. Po ściance wlewamy gorące espresso, można w tym celu użyć łyżeczki. Wierzch posypujemy kakao lub cynamonem.
4. Latte a latte macchiato
Latte i latte macchiato to bardzo podobne do siebie napoje. Różnią się wyłącznie formą podania, obie kawy serwowane są w szklankach o pojemności 250-400 ml, natomiast latte nie ma widocznych warstw, zostaje wcześniej wymieszana.
Latte macchiato ma trzy równe warstwy (jasna-ciemna-jasna), które łączy się ze sobą za pomocą łyżeczki na długim trzonku. Latte ma jednolity kolor, ze względu na to, że składniki się nie rozwarstwiają i pianka jest mniej gęsta. W obu napojach espresso stanowi jedynie 20% całości, resztę dopełnia pełnotłuste, spienione mleko.