Trwa ładowanie...

Latte macchiato - kalorie i wartości odżywcze, przepis na domowe latte macchiato

 Paula Jakubasik
05.11.2021 15:17
Latte macchiato to trzywarstwowy napój mleczny.
Latte macchiato to trzywarstwowy napój mleczny. (adobestock)

Latte macchiato to napój z dużą ilością mleka i mlecznej pianki. Serwowany jest w przezroczystej szklance, która uwidacznia trzy różnokolorowe warstwy. Latte macchiato cieszy się ogromną popularnością w restauracjach i kawiarniach, ale możliwe jest przygotowanie napoju również samodzielnie w domu. Jak to zrobić?

spis treści

1. Co to jest latte macchiato?

Latte macchiato (splamione mleko) to napój mleczny, składający się z espresso, gorącego mleka i mlecznej pianki. Najbardziej charakterystyczną cechą tej kawy jest ułożenie składników w trzy warstwy (mleko-espresso-pianka).

Latte zwykle podawana jest w przezroczystej szklance z grubymi ściankami, o pojemności 250-400 ml. Do zamieszania napoju służy łyżeczka na długim trzonku. Latte macchiato występuje również w wersjach smakowych, otrzymywanych po dodaniu syropu, cynamonu, kakao lub czekolady.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Kalorie i wartości odżywcze latte macchiato

Latte macchiato w 100 gramach zawiera:

  • wartość energetyczna - 23 kcal,
  • węglowodany - 2,72 g,
  • tłuszcze - 0,8 g,
  • białko - 1,16 g,
  • cholesterol - 2 mg,
  • witamina B1 - 0,012 mh,
  • witamina B2 - 0,178 mg,
  • witamina B3 - 3,52 mg,
  • witamina B6 - 0,012 mg,
  • witamina B9 - 0,002 mcg,
  • witamina C - 0,2 mg,
  • witamina E - 0,02 mg,
  • potas - 123 mg,
  • magnez - 57 mg,
  • wapń - 40 mg,
  • sód - 24 mg,
  • żelazo - 0,1 mg.

3. Jak zrobić latte macchiato w domu?

Jednym z najważniejszych składników latte macchiato jest mleko, które sprawia, że napój jest aksamitny i delikatny. By uzyskać gęstą pianę konieczne jest użycie spieniacza do mleka. W tej roli sprawdzi się zarówno ręczne urządzenie na baterie, jak i mikser.

Warto wybrać mleko z wysoką zawartością tłuszczu (3,2%), ale wcześniej przechowywać je przez kilka godzin w lodówce. Do kawy pasuje również mleko niskotłuszczowe, sojowe, owsiane, kokosowe czy migdałowe, ale ich spienienie może potrwać dłużej.

Drugim niezwykle istotnym składnikiem jest espresso, które powinno być mocne i aromatyczne. Stanowi zaledwie 20% całego napoju, ale nadaje mu niepowtarzalnego smaku i koloru.

Składniki:

  • 200 ml mleka,
  • espresso,
  • opcjonalnie 1-2 łyżki syropu lub miodu,
  • kakao lub cynamon.

Sposób przygotowania:

Do wysokiej szklanki wlewamy miód lub syrop o wybranym smaku. W oddzielnym naczyniu podgrzewamy mleko i intensywnie je spieniamy. Przelewamy je do szklanki i czekamy chwilę, by mleko oddzieliło się od piany. Po ściance wlewamy gorące espresso, można w tym celu użyć łyżeczki. Wierzch posypujemy kakao lub cynamonem.

4. Latte a latte macchiato

Latte i latte macchiato to bardzo podobne do siebie napoje. Różnią się wyłącznie formą podania, obie kawy serwowane są w szklankach o pojemności 250-400 ml, natomiast latte nie ma widocznych warstw, zostaje wcześniej wymieszana.

Latte macchiato ma trzy równe warstwy (jasna-ciemna-jasna), które łączy się ze sobą za pomocą łyżeczki na długim trzonku. Latte ma jednolity kolor, ze względu na to, że składniki się nie rozwarstwiają i pianka jest mniej gęsta. W obu napojach espresso stanowi jedynie 20% całości, resztę dopełnia pełnotłuste, spienione mleko.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze