Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr inż. Ola Kilen-Zasieczna

Leczenie jedzeniem

Leczenie jedzeniem
Leczenie jedzeniem

Żywność w kulturze Wschodu była już od tysięcy lat uznawana za najlepsze lekarstwo na wszelkie choroby i dolegliwości. Również Hipokrates mówił: „Niech żywność będzie Twoim lekarstwem, a lekarstwo Twoją żywnością”. Dlatego dzisiaj stało się tak popularne leczenie przez jedzenie.

Naturalne składniki mają wiele zalet. Przede wszystkim pomagają leczyć przeróżne schorzenia, są zdrowsze od leków, ponieważ nie wywołują skutków ubocznych i nie uzależniają. Żywność naturalna jest smaczna i zdrowa.

spis treści

1. Produkty spożywcze o właściwościach leczniczych

Do najpopularniejszych produktów pochodzenia roślinnego, stosowanych w profilaktyce i leczeniu chorób, należą: czosnek, cebula, cytryny, grejpfruty, pomidory, żurawina, aronia, aloes, oleje roślinne oraz zielona herbata.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Czosnek stosuje się w przypadku infekcji oraz profilaktycznie. Regularne spożywanie czosnku wzmacnia odporność organizmu, może również obniżać stężenie lipidów we krwi. Działa przeciwbakteryjnie oraz ma właściwości przeciwmiażdżycowe (obniża ciśnienie krwi i reguluje poziom cholesterolu). Dodatkowo stosuje się go na obrzęki, stłuczenia, kurzajki, świerzb oraz bóle reumatyczne. Cebule czosnku zawierają olejki eteryczne, w których znajdują się witaminy z grupy B, witamina C oraz związki siarki. Aby zneutralizować zapach czosnku, poleca się dodanie do potrawy jabłka, kopru czy natki pietruszki lub zjedzenie gorzkiej czekolady czy ziarna kawy.

  • Cebula, podobnie jak czosnek, działa przeciwbakteryjnie. W lecznictwie jest wykorzystywana także jako środek dezynfekujący oraz przeciwgrzybiczny. Obniża ciśnienie krwi, wzmacnia organizm i przyspiesza gojenie się ran.
  • Cytryna ma zastosowanie przy licznych dolegliwościach, takich jak: gorączka, wymioty, bóle reumatyczne, pasożyty jelitowe, katar, krwawienie z nosa, infekcje pęcherza moczowego. Poza tym oczyszcza wątrobę, pomaga w leczeniu afty w jamie ustnej, anginy oraz migreny. Jest też stosowana do pielęgnacji rąk, paznokci oraz twarzy.
  • Grejpfrut obniża poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz rozpuszcza złogi cholesterolu w tętnicach, a tym samym działa przeciwmiażdżycowo. Regularne spożywanie grejpfrutów powoduje cofanie się zmian miażdżycowych. Dodatkowo jest polecane dla osób odchudzających się, ze względu na działanie przyspieszające przemianę materii.
  • Pomidory zawierają likopen, barwnik, który chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, dzięki czemu wykazuje silne działanie antynowotworowe. Likopen jest łatwiej przyswajalny z przetworów niż ze świeżych pomidorów. Pomidory zawierają też duże ilości błonnika pokarmowego i mało kalorii, dlatego dają szybkie poczucie sytości oraz nie dostarczają zbędnych kalorii. Dodatkowo przyspieszają metabolizm oraz eliminują z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
  • Żurawina jest stosowana głównie w zapaleniu pęcherza moczowego. Wyciąg z żurawiny niszczy około 80% szczepów bakterii, które są oporne na antybiotyki, dlatego jest równie skuteczna jak one, a także wzmacnia ich działanie. Prócz zastosowania w leczeniu dróg moczowych, zwalcza bakterie w jamie ustnej, na zębach, a także w żołądku. Tym samym zapobiega próchnicy i zakażeniu bakterią Helicobacter pylori, która wywołuje chorobę wrzodową. Sok z żurawiny jest polecany w niedoborach witamin (głównie witaminy C) oraz w przemęczeniu. Obniża też ciśnienie krwi. Żurawinę można dodawać do mięs, ryb i sałat, a także do kiszenia kapusty.
  • Aronia wzmacnia naczynia krwionośne, zmniejsza ciśnienie krwi oraz reguluje poziom cholesterolu. Działa przeciwmiażdżycowo, przeciwkrwotocznie oraz uspokajająco. Jest również silnym związkiem antyutleniającym – zapobiega szkodliwemu działaniu wolnych rodników, które są odpowiedzialne m.in. za powstawanie nowotworów oraz starzenie się organizmu. Dzięki zawartości błonnika pokarmowego przyspiesza przemianę materii, zapobiega odkładaniu się cholesterolu w naczyniach krwionośnych oraz zmniejsza poziom cukru we krwi.
  • Aloes ma działanie silnie przeczyszczające, z tego powodu kobiety w ciąży nie powinny go stosować. Wzmacnia odporność oraz oczyszcza organizm z toksyn. Jest używany jako środek bakteriobójczy. Ma też zastosowanie w nieżytach przewodu pokarmowego. Aloes działa kojąco na skórę.
  • Oleje roślinne zawierają wiele składników o korzystnym działaniu żywieniowym oraz zdrowotnym. W ich skład wchodzą tzw. wielonienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które zmniejszają ryzyko miażdżycy i chorób serca, oraz witamina E, znana jako silny przeciwutleniacz. Oleje roślinne zapewniają prawidłową pracę serca i łagodzą bóle piersiowe. Są również źródłem tzw. fitosteroli, które mają silne właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi. Ważne jest, aby w codziennej diecie stosować różne oleje.
  • Zielona herbata jest bogatym źródłem antyoksydantów. Dzięki zawartości substancji obniżających poziom trójglicerydów i cholesterolu we krwi ma działanie przeciwmiażdżycowe. Reguluje wydzielanie żółci, pobudza trawienie, neutralizuje nadkwaśność żołądka oraz wspomaga odchudzanie.

To tylko nieliczne produkty pochodzenia naturalnego, które mają właściwości lecznicze. Prawidłowo dobrana i różnorodna dieta zapewni dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych, mineralnych i witamin, zdolnych zapewnić zdrowie i kondycję naszemu organizmowi.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze