Trwa ładowanie...

Lek, który rośnie w ogrodzie. Pomoże na kaszel i trawienie

 Katarzyna Prus
17.11.2023 19:57
Nalewka pomoże przy przeziębieniu, ale nie jest dla wszystkich
Nalewka pomoże przy przeziębieniu, ale nie jest dla wszystkich (Getty Images)

Jest na tyle uniwersalny, że pomoże na przeziębienie, ale też problemy trawienne. Ponadto, można go przygotować w prosty sposób z rośliny, którą można uprawiać w ogrodzie. Co jeszcze potrafi likier anyżkowy?

spis treści

1. Anyżek na kaszel i trawienie

Anyżku nie należy mylić z anyżem, mimo podobnie brzmiącej nazwy. To roślina, której smak i charakterystyczny aromat były cenione już w średniowieczu. To dzięki nim anyżek stał się składnikiem wielu potraw, a także bazą tradycyjnych nalewek i likierów. W Polsce upowszechnili go benedektyni.

Roślina ma też wiele leczniczych właściwości, przez co nadal wykorzystuje się ją w medycynie naturalnej. Tym bardziej, że można ją uprawiać we własnym ogrodzie.

Anyżek pomaga na gardło i jelita
Anyżek pomaga na gardło i jelita (Getty Images)
Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Chodzi m.in. o właściwości:

  • wykrztuśne,

  • rozkurczowe,

  • przeciwbakteryjne.

Anyżek świetnie sprawdzi się przy przeziębieniu - ułatwia oddychanie, pomoże zwalczyć kaszel, a także rozrzedzić zalegającą wydzielinę i ją odkrztusić.

Na tym jednak nie koniec. Anyżek pomoże także na problemy trawienne, wspomaga pracę jelit, zapobiega gromadzeniu się gazów i łagodzi niestrawność. Działa też rozkurczowo i przeciwbólowo.

2. Jak zrobić likier anyżowy?

Likier anyżkowy można przygotować, bazując na tradycyjnych recepturach. Jedna z nich pochodzi z klasztoru Santa Maria delle Ros w Sant'Angelo in Pontano.

Składniki: 1 pomarańcza, 25 g nasion anyżku, 15 g nasion kolendry, 5 g nasion kopru włoskiego, 0,5 l spirytusu 95 proc. 0,5 kg cukru, 0,75 l wody.

Startą skórkę pomarańczy umieść skórkę wraz z przyprawami w butelce, zalej spirytusem i odstaw na 8 dni. Następnie odcedź przez sitko i umieść z powrotem w butelce. Zagotuj wodę i rozpuść cukier, a potem wystudź roztwór. Wlej syrop cukrowy do nalewu, połącz i rozlej płyn do ciemnych butelek i odstaw na co najmniej miesiąc.

Nalewkę najlepiej podawać dwa razy dziennie, po 20-30 kropli (do 1/2 łyżeczki).

Nalewki ze względu na zawartość alkoholu nie powinny pić kobiety ciężarne i karmiące, a także dzieci i osoby z chorobami przewlekłymi np. serca, które na stałe zażywają leki (potencjalne interakcje).

Przeciwwskazaniem jest także uczulenie na anyżek lub inne rośliny selerowate, a także endomerioza czy nowotwory hormonozależne.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze