Trwa ładowanie...

Domowy syrop na odporność i przeziębienie. Jeszcze zdążysz zebrać cenne pędy

 Katarzyna Kurek
30.05.2022 14:54
Młode pędy świerku należy układać warstwami i przesypywać cukrem
Młode pędy świerku należy układać warstwami i przesypywać cukrem (mat. własne)

Świerk znany jest ze swoich cennych właściwości. Wartościowe są nie tylko jego igły, ale również młode pędy. Z ich pomocą można przygotować leczniczy syrop do domowej apteczki. Ten naturalny lek znajduje zastosowanie przy infekcjach dróg oddechowych i przeziębieniach. Sprawdź, jak zrobić syrop z pędów świerku.

spis treści

1. Najlepszy moment na zbieranie świerkowych pędów

Świerk należy do rodziny sosnowatych, w Polsce naturalnie rośnie głównie świerk pospolity. Surowce lecznicze pozyskiwane ze świerku to przede wszystkim igły, młode pędy oraz żywica. Późna wiosna jest najlepszym czasem na zbiór świerkowych pędów.

Na syrop należy wybierać tylko młode pędy, które właśnie wydostały się z brązowej otoczki. Mają one jasnozieloną barwę, są bardzo delikatne. To właśnie one mają najwięcej cennego soku. Starsze pędy nie kryją zbyt wielu leczniczych właściwości.

Pędy najlepiej jest zrywać w słoneczną pogodę, nie po deszczu. Zebrane pędy należy przepłukać, a następnie odsączyć z wody na sitku.

Zobacz film: "Jak zrobić syrop z młodych pędów sosny?"

2. Przepis na syrop z pędów świerku

Przygotowanie syropu z pędów świerku jest bardzo proste. Syrop można przygotować na dwa sposoby – zasypując młode pędy cukrem lub je ugotować.

Syrop świerkowy bez gotowania

Niezbędne składniki to młode pędy świerku oraz cukier. Pędy można pokroić na małe kawałki, jednak nie jest to konieczne. Należy je układać w słoiku warstwami, a każdą warstwę należy przesypać cukrem i lekko ugnieść tłuczkiem lub pięścią. Ostatnią także należy przykryć cukrem.

Następnie słoik trzeba zamknąć i odstawić na kilka tygodni (ok. pięciu) w ciepłe miejsce, aż pędy zaczną uwalniać sok. Co jakiś czas dobrze jest potrząsnąć słojem. Następnie płyn należy przelać do butelek i przechowywać w chłodnym miejscu.

Gotowany syrop świerkowy

Młode pędy świerku należy włożyć do dużego garnka i zalać chłodną wodą (proporcje 1:3). Następnie należy miksturę gotować na wolnym ogniu przez godzinę. Po tym czasie należy odcedzić wywar i dodać do niego cukier (ok. 1 kg na litr wywaru) i ponownie zagotować aż syrop zgęstnieje.

Płyn należy przelać do butelek i zapasteryzować, tak przygotowany syrop przechowujemy w chłodnym i zacienionym miejscu.

3. Lecznicze właściwości pędów świerku

Młode pędy świerku mają dużą zawartość kwasu askorbinowego (witaminy C). Ponadto zawierają także prowitaminę A i witaminę K, flawonoidy i olejki eteryczne.

Syrop wykorzystuje się zwykle w leczeniu nieżytu układu oddechowego. Działa też wykrztuśnie i rozgrzewająco. Syrop z młodych pędów świerku można stosować też profilaktycznie do wspomagania odporności.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze