Lekarz poleca Polakom. "Aby trzymać w ryzach cholesterol i trójglicerydy"
Wysoki poziom "złego" cholesterolu (LDL) to jeden z głównych czynników zwiększających ryzyko chorób serca i układu krążenia. Na jego wartość wpływa nie tylko genetyka, ale również styl życia, w tym dieta. Popularny lekarz Marek Skoczylas podzielił się wskazówkami, które mogą pomóc w naturalny sposób obniżyć poziom cholesterolu i poprawić ogólną kondycję organizmu.
1. Cholesterol – skąd się bierze?
Wbrew powszechnemu przekonaniu większość cholesterolu w organizmie pochodzi z produkcji wątrobowej – odpowiada ona aż za 85 proc. krążących w naszym ciele lipidów.
Pozostałe 15 proc. pochodzi z pożywienia. Oznacza to, że choć dieta nie jest jedynym czynnikiem wpływającym na poziom cholesterolu, to ma ogromne znaczenie dla jego regulacji.
Niektóre produkty sprzyjają wzrostowi stężenia LDL, podczas gdy inne pomagają w jego redukcji. Jakie składniki warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu?
@druzyna_zdrowia CHOLESTEROL. Co wprowadzić do diety_? #zdrowie #dieta #zdrowadieta #marekskoczylaspl #odżywianie #marekskoczylas #zdrowie #miażdżyca #cholesterol ♬ oryginalny dźwięk – druzyna_zdrowiaa - druzyna_zdrowiaa
Zobacz także: Połącz z tym buraka i wyhamuj raka. Dr Skoczylas zdradza sekretną broń na nowotwory
2. Zdrowa dieta w walce z wysokim cholesterolem
Dr Skoczylas wskazuje, że kluczowym elementem diety obniżającej poziom LDL jest błonnik. Spożywanie co najmniej 4 gramów błonnika dziennie może przynieść szybkie efekty. Jego najlepsze źródła to:
Otręby owsiane i płatki owsiane – zawierają beta-glukany, które pomagają zmniejszyć wchłanianie cholesterolu w jelitach. Warto spożywać min. 50 g dziennie.
Rośliny strączkowe – fasola, soczewica i ciecierzyca obfitują w błonnik rozpuszczalny, który wiąże cholesterol i usuwa go z organizmu. Zalecana przez dr Skoczylasa dawka wynosi 70-100 g.
Orzechy i nasiona – zwłaszcza migdały i orzechy włoskie, które zawierają zdrowe tłuszcze wspomagające serce.
Oleje roślinne – bogate w jednonienasycone kwasy tłuszczowe, które mogą obniżać poziom LDL i podnosić poziom "dobrego" cholesterolu (HDL). Wystarczy już 30 ml oliwy z oliwek.
Tłuste ryby morskie – łosoś, makrela, sardynki i śledzie to cenne źródło kwasów omega-3, które działają przeciwzapalnie i poprawiają profil lipidowy krwi.
Jeśli trudno jest spożywać odpowiednią ilość tłustych ryb, warto sięgnąć po suplementy z omega-3. Jednak kluczowe jest wybieranie sprawdzonych preparatów, które posiadają rekomendacje specjalistów.
Dr Skoczylas zaleca też sięganie po kurkumę, już 1 łyżka przyprawy dziennie może przynieść ogromne korzyści. Kilka kostek gorzkiej czekolady lub 2 łyżki kakao to również doskonały sposób, by poprawić poziom cholesterolu.
3. Jak szybko pojawią się efekty?
Osoby, które wprowadziły do diety rekomendowane przez dr. Skoczylasa produkty, zauważają spadek poziomu "złego" cholesterolu już po miesiącu. Zdrowe nawyki żywieniowe, wsparte regularną aktywnością fizyczną i odpowiednią ilością snu, mogą skutecznie zredukować ryzyko chorób sercowo-naczyniowych i poprawić ogólne samopoczucie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.