Lekarz wskazuje 3 przeciwzapalne produkty. Najlepsza ochrona przed rakiem
Chociaż nie istnieje skuteczny sposób, by ochronić się przed zmianami nowotworowymi, na kilka sposobów można zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka. Bez wątpienia jednym z nich jest odpowiednia dieta i włączenie do jadłospisu przeciwzapalnych produktów.
1. Sposoby na obniżenie ryzyka zachorowania na raka
Warto jednak pamiętać, że nic nie gwarantuje stuprocentowej ochrony przed chorobą. Zmniejszenie stanu zapalnego w organizmie może jednak przyczynić się do obniżenia tego ryzyka. Ten mechanizm obronny organizmu przed obcymi bakteriami i wirusami, utrudnia rozwój nowotworów.
Zdarza się, że przewlekłe komórki zapalne mogą stymulować wzrost komórek nowotworowych. "Obniżenie poziomu przewlekłego stanu zapalnego jest jednym ze sposobów zachowania zdrowia i zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka" – wyjaśnia dr Deborah Lee z Fox Online Pharmacy.
Badania opublikowane w czasopiśmie PLOS One również sugerują, że dieta przeciwzapalna może pomóc zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia zmian nowotworowych. Różnica okazała się statystycznie bardzo istotna.
2. Przeciwzapalne produkty w diecie
Po jakie produkty najlepiej sięgać? W trosce o zdrowie i zapobieganie zmianom nowotworowych warto włączyć do diety jagody. Wypełnione są naturalnymi związkami, nazywanymi fitochemikaliami, które hamują stres oksydacyjny, zapobiegają uszkodzeniom DNA i powstawaniu komórek rakowych.
"W badaniach laboratoryjnych na zwierzętach wykazano, że fitochemikalia z jagód niszczą komórki raka piersi i zmniejszają rozprzestrzenianie się przerzutów" – argumentuje dr Deborah Lee. Najlepsze korzyści przyniesie spożywanie 140 gramów jagód dziennie.
Kolejnym produktem zalecanym przez lekarzy są tłuste ryby. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, mogą pomóc w hamowaniu zapalnych cytokin, które odgrywają istotną rolę w tym procesie. Najlepiej wybrać łososia, pstrąga, makrelę, śledzie i sardynki.
Lekarze zalecają spożywanie dwóch porcji ryb tygodniowo, ale przestrzegają, by nie przesadzać. Ryby zawierają również metale ciężkie, takie jak rtęć i arsen, należy więc uważać z ilością.
Warto także spożywać żywność bogatą w probiotyki, jak kefir, chleb na zakwasie, kiszonki, niektóre sery i kimchi. Żywe bakterie są niezbędne do utrzymania zdrowych jelit i chronią nasz układ pokarmowy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl