Trwa ładowanie...

Makaron z łososiem i serem

Avatar placeholder
15.03.2017 19:22
Makaron z łososiem i serem
Makaron z łososiem i serem

O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia słyszeliśmy nieraz. Należy jednak podkreślić również walory smakowe łososia.

Składniki:

  • 1 czerwona cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g łososia wędzonego,
  • 2 łyżki kaparów,
  • 250 ml śmietany,
  • 100 ml koziego sera,
  • 1 szklanka startego żółtego sera,
  • sól, pieprz i papryka w proszku do smaku,
  • 250 g makaronu.
Wartość odżywcza 1 porcji:
Kalorie374,6 kcal
Białka100,92 g
Węglowodany19,48 g
Tłuszcze22,51 g
Błonnik0,39 g

Przygotowanie:

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron. Odcedź i odstaw. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę łososia i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i kapary. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj sery. Mieszaj do momentu, aż się roztopią. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.

Komentarz:

Walorem tego makaronu z rybą oprócz łososia jest ser. Zarówno ten żółty, jak i kozi jest źródłem przeróżnych substancji ważnych dla naszego organizmu. Mleko kozie zawiera procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin w porównaniu do mleka krowiego. Dlatego też wyroby powstałe na jego bazie, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu, na przykład w postaci takiego przepisu.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze