Makaron z łososiem i serem
O cudownych właściwościach i bogactwie substancji odżywczych charakterystycznych dla mięsa łososia słyszeliśmy nieraz. Należy jednak podkreślić również walory smakowe łososia.
Składniki:
- 1 czerwona cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g łososia wędzonego,
- 2 łyżki kaparów,
- 250 ml śmietany,
- 100 ml koziego sera,
- 1 szklanka startego żółtego sera,
- sól, pieprz i papryka w proszku do smaku,
- 250 g makaronu.
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 374,6 kcal |
Białka | 100,92 g |
Węglowodany | 19,48 g |
Tłuszcze | 22,51 g |
Błonnik | 0,39 g |
Przygotowanie:
We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj na półtwardo makaron. Odcedź i odstaw. Na rozgrzanej na patelni oliwie podsmaż pokrojoną w plasterki cebulę na złoty kolor. Dodaj czosnek i pokrojonego w kostkę łososia i smaż przez kilka minut. Po tym czasie dodaj śmietanę i kapary. Poczekaj, aż sos zacznie wrzeć. W tym momencie zmniejsz ogień i dodaj sery. Mieszaj do momentu, aż się roztopią. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Na koniec wymieszaj sos z makaronem.
Komentarz:
Walorem tego makaronu z rybą oprócz łososia jest ser. Zarówno ten żółty, jak i kozi jest źródłem przeróżnych substancji ważnych dla naszego organizmu. Mleko kozie zawiera procentowo mniej tłuszczu, a więcej białka i witamin w porównaniu do mleka krowiego. Dlatego też wyroby powstałe na jego bazie, w tym ser kozi, są mniej tłuste, bogatsze w wysokoprocentowe białko, witaminy i sole mineralne. Dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu, na przykład w postaci takiego przepisu.