5 z 11Makaron w daniach orientalnych
Makaron z wołowiną i cynamonem
To danie z nietypowym połączeniem egzotycznych przypraw o niezwykłym aromacie. Aby uzyskać charakterystyczny smak potrawy, nie można pominąć żadnego ze składników.
Składniki:
- 10 cebul,
- 10 cienko posiekanych ząbków czosnku,
- 10 zgniecionych plasterków imbiru,
- 1½ łyżeczki sosu toban jiang,
- 2 laski cynamonu,
- 2 suszone owoce anyżu,
- 125 ml lekkiego sosu sojowego,
- 1 kg chudej wołowiny,
- makaron ryżowy,
szpinak.
Sposób przygotowania
W woku podsmaż cebulę, czosnek, imbir, pastę chilli (toban jiang), cynamon i anyż. Dodaj sos sojowy i 2 litry wody. Ugotuj. Dodaj mięso i ponownie gotuj. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy. Makaron przełóż do miseczek, dodaj szpinak, mięso z sosu, a na koniec sos.