6 z 11Makaron z pesto
Makaron pesto
Pesto przyrządzane jest na wiele sposobów. Bazą potrzebną do przygotowania są oliwa z oliwek i czosnek. Czerwone lub zielone, z bazylią lub rukolą, orzeszkami pinii lub pestkami dyni. Łatwe do przygotowania. Podawane z makaronem, grillowanym mięsem i z sałatką lub na grzankach.
Składniki:
- 4 łyżki orzechów włoskich lub pinii,
- 1 ząbek czosnku,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin,
- 1 filiżanka startego parmezanu,
- 1/2 łyżeczki soli,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- liście świeżej bazylii,
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedź i wymieszaj z łyżką oliwy z oliwek. W blenderze zmiksuj resztę składników na jednolitą masę, pozostawiając ser do posypania. Na patelni zrumień makaron, dodaj pastę-pesto, wymieszaj i chwilę podsmaż razem. Podawaj w głębokich talerzach i posyp pozostałym serem.