Pekan - mało popularne orzechy w Polsce obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety

Choć wciąż mało znane w Polsce, to w Stanach Zjednoczonych są bardzo popularne. Nic dziwnego, to stamtąd pochodzą owoce orzesznika jadalnego. Dlaczego warto po nie sięgać? Najnowsze badanie wskazuje, że te orzechy mogą obniżać poziom cholesterolu i trójglicerydów.

Mało popularne orzechy obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do dietyMało popularne orzechy obniżają poziom cholesterolu. Warto je włączyć do diety
Źródło zdjęć: © Pixabay
Karolina Rozmus

Orzechy pekan a poziom cholesterolu

Orzechy pekan zdaniem badaczy mogą odegrać istotną rolę w diecie osób, które prowadzą siedzący tryb życia oraz są obarczone podwyższonym ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego. Do takiego wniosku doszła doktorantka Liana Guarneiri z University of Georgia w USA.

"Codzienne spożywanie orzechów pekan poprawia poziom lipidów we krwi na czczo i po posiłku u dorosłych zagrożonych chorobami sercowo-naczyniowymi" – powiedziała w trakcie wirtualnej prezentacji podczas "Obesity Week".

Do tego badania zrekrutowano 52 osoby w wieku od 30-75 lat. Następnie podzielono je na trzy grupy – jedna włączyła do diety orzechy, w drugiej równowartość kaloryczna orzechów została zastąpiona innym produktem żywnościowym, a w trzeciej grupie nie wprowadzono żadnych modyfikacji dietetycznych.

Orzechy pekan królują w USA
Orzechy pekan królują w USA © Pixabay

Do jakich wniosków doszli naukowcy po zakończeniu badania? Poziom frakcji LDL cholesterolu spadł w pierwszej grupie o 14 mg/dl, taki sam spadek odnotowano w odniesieniu do trójglicerydów. Spadł również wskaźnik tzw. cholesterolu nie-HDL oraz wolnych kwasów tłuszczowych (NEFA) – o 11 mEq/l każdy.

W grupie, w której włączono do diety substytuty orzechów, również odnotowano zmniejszenie stężenia powyższych wskaźników, ale nie tak znaczne jak u tych, którzy jedli pekany. U pacjentów, u których dieta nie uległa żadnej modyfikacji, odnotowano wzrost cholesterolu, trójglicerydów i NEFA.

Ostrożnie z orzechami

Czy to oznacza, że możemy jeść orzechy pekan bez ograniczeń i warto po nie sięgać każdego dnia? Niekoniecznie – eksperci apelują o rozsądek. Przede wszystkim badanie opierało się na małej próbie, a dodatkowo nie uwzględniło innych składników odżywczych spożywanych w ciągu dnia. Trudno więc ocenić, czy same orzechy pekan miały tak korzystny wpływ na lipidogram uczestników.

Jest jeszcze jeden problem – orzechy są źródłem dobrych tłuszczy, ale odznaczają się wysoką kalorycznością. Wzbogacenie o nie diety w przypadku osób obarczonych ryzykiem chorób układu sercowo-naczyniowego, z wysokim cholesterolem i deklarującym niską aktywność fizyczną jest niewystarczające.

Jakie właściwości mają orzechy pekan?

Co zatem zalecają eksperci? Włączenie orzechy pekan do diety z jednoczesnym ograniczeniem innych źródeł tłuszczy – chodzi głównie o tłuszcze nasycone.

Warto również, by pekany były orzechami pierwszego wyboru, bo to właśnie one mają największą ilość polifenoli spośród wszystkich orzechów.

Jak mogą wpłynąć na zdrowie?

  • mają działanie protekcyjne na układ sercowo-naczyniowy,
  • podobnie jak orzechy włoskie wspierają funkcjonowanie mózgu,
  • zawierają witaminy z grup B, konieczne do poprawnego działania układu nerwowego,
  • zawierają m.in. miedź, więc wspierają profilaktykę choroby Alzheimera oraz Parkinsona,
  • miedź oraz cynk zawarte w pekanach pomagają przeciwdziałać osteoporozie,
  • zawierają kwas foliowy, więc powinny je włączyć do diety kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka