Trwa ładowanie...

Mało znana jagoda, która zbija cukier i ciśnienie. Chroni też przed rakiem

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 13.07.2023 11:12
Owoce morwy czarnej nie cieszą się w Polsce zbyt dużą popularnością
Owoce morwy czarnej nie cieszą się w Polsce zbyt dużą popularnością (Pixabay)

Morwa czarna pochodzi z Iranu, a w Polsce nie występuje naturalnie. Mimo to można ją spotkać coraz częściej. Warto poznać się bliżej z jej owocami, bo są kopalnią witamin i antyoksydantów. Właśnie rozpoczyna się sezon.

spis treści

1. Latem na świeżo, zimą pod postacią soku

Choć to morwa biała jest znacznie lepiej w Polsce znana, to morwa czarna również zasługuję na uwagę. W połowie lipca pojawiają się jej pierwsze owoce, warto więc korzystać, póki trwa sezon. Jest źródłem witaminy C oraz rutyny, witamin z grupy B oraz witaminy A, cynku, potasu i żelaza. Zawiera też magnez, fosfor i kwas foliowy, na pewno powinny korzystać z jej dobrodziejstw przyszłe matki, osoby z niedokrwistością oraz narażone na długotrwały stres.

Morwa czarna to źródło witamin i antyoksydantów
Morwa czarna to źródło witamin i antyoksydantów (Pixabay)
Zobacz film: "Owoc morwy zmniejsza ryzyko alzheimera"

Na uwagę zasługują także liście morwy czarnej, gdyż są bogactwem antyoksydantów. Herbatka wpływa pozytywnie na układ pokarmowy i moczowy, a także wspomaga utrzymanie ciśnienia tętniczego krwi w normie. Z kolei sok z owoców czarnej morwy ma działanie antybakteryjne i wykrztuśne, z uwagi na bogactwo witaminy C i rutyny, wspiera układ oddechowy i odpornościowy.

Lato to najlepszy moment, by zbierać i suszyć liście, a także przygotowywać lecznicze soki na bazie owoców morwy czarnej.

2. Obniża poziom glukozy i chroni przed rakiem

Za intensywną barwę owoców morwy czarnej odpowiadają silne przeciwutleniacze – antocyjany. Z tego powodu owoce morwy czarnej są zdrowsze od odmiany białej, pozbawionej antocyjanów. Wspierają układ krwionośny, obniżają poziom cholesterolu, chroniąc przed stłuszczeniem wątroby, a także zapobiegają zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Zapobiegają tworzeniu się wolnych rodników, dlatego uważa się, że mają potencjał antynowotworowy.

Oprócz antocyjanów w morwie czarnej znajdują się inne substancje bioaktywne tj.:

  • kwas chlorogenowy – również należy do grupy polifenoli i wykazuje działanie antyoksydacyjne oraz antybakteryjne, może także pozytywnie wpływać na gospodarkę węglowodanową organizmu, chroniąc przed rozwojem cukrzycy typu 2,
  • mirycetyna – związek zaliczany do grupy flawonoidów, który według badań wykazuje działanie antynowotworowe,
  • rutyna – wspiera układ immunologiczny w okresie infekcyjnym, a także wpływa pozytywnie na układ krążenia.

Ponadto morwa biała jest źródłem błonnika, a biorąc pod uwagę jej niski indeks glikemiczny (25), śmiało można powiedzieć, że to jeden z najlepszych owoców dla osób z insulinoopornością czy cukrzycą typu 2. Ponadto błonnik odpowiada za prawidłową perystaltykę jelit, hamuje wchłanianie tłuszczów do krwiobiegu, a nawet może chronić przed rozwojem raka jelita grubego.

Czy morwą czarną można zajadać się do woli? Niestety nie, ponieważ z uwagi na jej działanie, umiar powinny zachować osoby stosujące leki przeciwcukrzycowe. Owoce morwy czarnej mogą nasilać ich działanie obniżające poziom glukozy we krwi.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze