"Drzewo siedmiu cnót". Jego owoce mają niezwykłe właściwości
Kaki to owoc o wielu prozdrowotnych właściwościach. Znajdziemy w nim między innymi beta-karoten, błonnik, witaminę C, wapń czy fosfor. Zawarte w kaki składniki sprawiają, że owoc ten wykazuje działanie antyoksydacyjne, a także odgrywa ważną rolę w profilaktyce nowotworowej. Dzięki zawartości błonnika, kaki wspomaga utratę zbędnych kilogramów.
1. Charakterystyka owocu kaki
Owoc kaki, znany również jako persymona lub szaron, swoim wyglądem przypomina nieco pomidora. Początkowo był uprawiany na terenie Chin, ale z czasem dotarł również do Japonii i Stanów Zjednoczonych. Współcześnie persymonę uprawia się niemal we wszystkich zakątkach świata, w których panuje klimat sprzyjający porostowi drzew hurmy. Rośliny te nazywane są drzewami siedmiu cnót, ponieważ:
- są niezwykle długowieczne,
- gwarantują cień, w którym można się ochronić przed upałem,
- liście, które z nich spadają stanowią dla gleby cenne źródło składników odżywczych,
- drewno pozyskiwane z drzew hurmy dobrze się pali,
- drzewa hurmy zapewniają ochronę przed szkodnikami,
- zapewniają ptakom schronienie,
- są niezwykle ozdobne, szczególnie w okresie jesiennym.
Uprawy persymony znaleźć można zarówno w Azji, Ameryce Północnej jak i Europie. Zazwyczaj na targowiskach dostępne są owoce kaki koloru pomarańczowego, czerwonego lub żółtego. Dojrzała persymona charakteryzuje się słodkim, lekko kwaśnym smakiem. Jej miękki miąższ łatwo rozpływa się w ustach.
2. Jakie składniki odżywcze zawiera owoc kaki?
W owocach kaki znaleźć możemy sporą dawkę witamin oraz składników mineralnych. W 100 gramach persymony występuje:
- 1600 µg beta-karotenu,
- 267 µg witaminy A,
- 24 µg witaminy tiaminy, zwanej witaminą B1,
- 30 µg witaminy ryboflawiny, zwanej witaminą B2,
- 230 µg niacyny, określanej mianem witaminy B3,
- 200 µg kwasu pantotenowego, czyli witaminy B5,
- 50 µg pirydoksyny, czyli witaminy B6,
- 8 µg kwasu foliowego
- 16000 µg witaminy C,
- 800 µg witaminy E,
- 25 mg fosforu,
- 8 mg magnezu,
- 4 mg sodu,
- 170 mg potasu,
- 8 mg wapnia,
- 370 µg żelaza,
- 110 µg cynku,
- 355 µg manganu.
3. Wpływ owoców kaki na zdrowie
Persymona, nazywana również owocem kaki dostarcza organizmowi sporą dawkę prozdrowownych polifenoli. Liczne badania wskazują, że polifenole przeciwdziałają rozwojowi cukrzycy. Spożywanie produktów bogatych w te związki może zapobiec również rozwojowi chorób cywilizacyjnych. Obok kwasu askorbinowego, karotenoidów oraz tokoferoli, polifenole stanowią jedną z najskuteczniejszych broni przed skutkami stresu oksydacyjnego.
W owocach kaki występuje spora dawka kwasu askorbinowego, silnego przeciwutleniacza, który wspomaga funkcjonowanie ludzkiego układu immunologicznego. Przeciwutleniacze, zwane także antyoksydantami przeciwdziałają procesom utleniania i niszczenia komórek w organizmie. Wykazują działanie przeciwzapalne.
Kaki zawiera w swoim składzie błonnik pokarmowy, określany również mianem włókna pokarmowego. Substancja ta wspomaga zachowanie prawidłowej pracy naszych jelit, przeciwdziała zaparciom, ułatwia regularne wypróżnianie.
Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl