Trwa ładowanie...

Mało znany fakt. Tak jadalne grzyby stają się śmiertelnie trujące

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 25.09.2022 18:12
Wiele osób myśli, że jadalnymi grzybami nie można się zatruć
Wiele osób myśli, że jadalnymi grzybami nie można się zatruć (Adobe Stock)

Nieustanne przestrzega się amatorów grzybów przed gatunkami trującymi. Tymczasem nie tylko muchomory czy borowik szatański mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia. Okazuje się, że w określonych okolicznościach i dla niektórych osób - także te jadalne grzyby mogą spowodować zatrucie.

spis treści

1. Kiedy można się zatruć grzybami jadalnymi?

Nudności, bóle brzucha, wymioty, biegunka, a także nieswoiste objawy, jak uderzenia gorąca, łzawienie oczu czy zaburzenia widzenia i spadek ciśnienia, mogą być skutkiem niewłaściwego obchodzenia się z grzybami. Niestety, wciąż pokutuje przekonanie, że jeśli grzyb należy do gatunku uznawanego za jadalny, to jest całkowicie bezpieczny.

Doświadczeni grzybiarze przekonują, że problemy z układem pokarmowym po spożyciu właśnie jadalnych grzybów, są znacznie bardziej powszechne niż zatrucia spowodowane tymi trującymi. Jak uniknąć zatrucia? Przede wszystkim, wystrzegając się pewnych błędów już na etapie grzybobrania.

Zobacz film: "Zatrucie grzybami - możliwość zatrucia"
Zbyt krótka obróbka termiczna może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe
Zbyt krótka obróbka termiczna może powodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe (Getty Images)
  • Wybierajmy tylko młode owocniki grzybów (ale tylko te dostatecznie wykształcone, by uniknąć pomyłki z gatunkami trującymi) – grzyby stare są nie tylko pozbawione smaku i wartości odżywczych, ale też mogą wydzielać bakterie przekształcające cholinę w silną truciznę – muskarynę.
  • Zbierajmy grzyby do przewiewnych pojemników, bo ścięte białko w grzybach może powodować zatrucia. "Należy zbierać grzyby do przewiewnych koszyków, w żadnym przypadku do foliowych reklamówek, ponieważ przyspieszają psucie grzybów" – informuje Główny Inspektorat Sanitarny.
  • Nie wolno zbierać grzybów w okolicy uczęszczanych dróg czy zakładów produkcyjnych, fabryk itd., bo grzyby są niczym gąbka, która może wchłaniać toksyny, zanieczyszczenia i metale ciężkie.
  • Pamiętajmy, by po powrocie z lasu szybko je przetworzyć – w lodówce grzyby mogą spędzić maksymalnie jedną dobę, dlatego warto jak najszybciej je usmażyć, ugotować czy ususzyć.

2. Te błędy mogą powodować zatrucie grzybami

Należy pamiętać także o tym, że grzyby wymagają odpowiedniej obróbki termicznej – zarówno jej brak, jak i zbyt krótkie gotowanie czy smażenie, mogą mieć poważne konsekwencje. Podgrzybki należy jeszcze przed smażeniem obgotować, by zneutralizować szkodliwe substancje. Mogą bowiem powodować bolesne skurcze jelit i biegunki.

Grzybów nie należy także łączyć z alkoholem, dlatego zdecydowanie nie będą dobrą przystawką podczas zakrapianych spotkań. Niektóre gatunki – jak np. czernidłak pospolity – zawierają bowiem koprynę, która uniemożliwia rozkład alkoholu. To z kolei może doprowadzić do zatrucia nawet ze skutkiem śmiertelnym. Poza tym warto pamiętać, że grzyby są ciężkostrawne i w połączeniu z alkoholem mogą stanowić prawdziwe wyzwanie dla naszego układu pokarmowego.

Grzyby są też zakazane dla dzieci, osób w podeszłym wieku oraz tych, którzy borykają się z chorobami układu pokarmowego.

A co zrobić, gdy po skonsumowaniu grzybów źle się poczujemy?

"Jeżeli po spożyciu grzybów pojawią się nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcze mięśni, podwyższona temperatura – należy niezwłocznie wywołać wymioty i zgłosić się do lekarza" – czytamy w komunikacie Głównego Inspektoratu Sanitarnego.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze