Mamy wysyp borowików, tam ich szukaj. Ale uważaj, żeby się nie pomylić
Borowik szlachetny, czyli prawdziwek jest uznawany za króla grzybów. Odmian borowików jest sporo, ale nie wszystkie są jadalne. Część może doprowadzić do groźnych zatruć pokarmowych. Które gatunki można bezpiecznie spożywać?
1. Sezon na borowiki. Gdzie ich szukać?
Jest ciepło i wilgotno. To pogoda wprost idealna dla grzybów. Borowiki rosną na glebach piaszczystych. Najłatwiej znaleźć je w okolicach świerków, buków, sosen i dębów. To właśnie z tymi drzewami borowiki wchodzą w tzw. mikoryzę.
Borowiki są jednymi z najpopularniejszych grzybów ze względu na swoje walory smakowe. Okazuje się, że zawierają też wiele cennych składników odżywczych i doskonale wzmacniają odporność, a przy tym są niskokaloryczne. Borowiki są źródłem m.in. witamin A, B, C, D, E, PP oraz potasu, żelaza, magnezu i fosforu.
2. Jak odróżnić borowiki jadalne od trujących?
Jadalne gatunki borowików:
borowik szlachetny(Boletus edulis), czyli prawdziwek - wypukły kapelusz może mieć barwę jasno lub ciemnobrązową, a trzon jest jasny w kształcie maczugi. Miąższ jest zwarty i zbity.
borowik królewski (Butyriboletus regius) - jest rzadko spotykaną w Polsce odmianą. Trzon ma ok. 15 cm długości i nawet 6 cm szerokości, jest w kolorze żółtym. Kapelusz jest wypukły i może mieć barwę czerwonawą lub brązową.
borowik sosnowy (Boletus pinophilus) - kapelusz ma zazwyczaj ciemne ubarwienie, od ciemniej czerwieni, przez brąz, aż do czerni. Trzon też jest w kolorze brązowym, bez pierścienia ani pochewki.
borowik ceglastopory (Neoboletus erythropus) - ta odmiana występuje głównie w górach. Kapelusz ma kolor brązowy, a rurki są czerwonawe. Trzon ma barwę żółtą z wyraźnymi czerwonymi strzępkami. Miąższ jest żółty, a po nacięciu zmienia kolor na ciemnobłękitny.
Niejadalne gatunki borowików:
borowik szatański (Rubroboletus satanas) - to silne trujący grzyb. Kapelusz dorosłych grzybów jest w kolorze szarawym lub siwym i jest lekko spłaszczony. Trzon grzyba jest żółty z czerwoną siateczką. Miąższ borowika szatańskiego jest biały, po przekrojeniu zmienia barwę w kolor lekko błękitny.
borowik ponury (Suillellus luridus) - na surowo prowadzi do ciężkich zatruć pokarmowych, może wywołać nudności i wymioty. Można go zjeść wyłącznie po długiej obróbce termicznej. Wyglądem przypomina borowika ceglastoporego, ma jasny kapelusz i trzon pokryty czerwonawą siateczką.
borowik korzeniasty (Caloboletus radicans) - należy do gatunków niejadalnych. Ma jasny spłaszczony kapelusz i gruby trzon.
borowik żółciowy (Tylopilus felleus) - łatwo go pomylić z borowikiem szlachetnym. Nie jest niejadalny, ale ma na tyle gorzki smak, że nie warto po niego sięgać. Grzyb ma brązowy kapelusz, a trzon może mieć różne zabarwienie.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl