Margarita – drink i pizza. Przepisy, kalorie i wartości odżywcze

Margarita to nie tylko popularny drink. Wielu osobom nazwa ta kojarzy się głównie z pizzą. Pizza margherita, o której mowa, to ciasto posmarowane sosem pomidorowym, wzbogacone serem mozzarella i bazylią. To najprostsza wersja włoskiej pizzy, którą można przygotować w domu. Co warto nich wiedzieć? Czy dostarczają dużo kalorii?

Margarita – drink i pizzaMargarita – drink i pizza
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Co to jest margarita?

Margarita to popularny koktajl alkoholowy na bazie tequili, likieru typu triple sec i soku z cytryny lub z limetki.

Aby przygotować margarita drink, trzeba kieliszki do margarity (lub inne schłodzone kieliszki koktajlowe, najlepiej w kształcie kapelusza) i ozdobić je crustą z soli i cząstką limonki.

Jak wykonać tę efektowną ozdobę kieliszka? Wykonuje się ją w prosty sposób, zwilżając jego krawędź na przykład kawałkiem limonki, a następnie dotykając nią wysypanej na deskę czy talerzyk soli, cukru bądź innej sypkiej substancji.

Następnie trzeba wlać do shakera:

  • 40 ml tequili,
  • 20 ml likieru triple-sec (np. Cointreau),
  • 20 ml soku z limonki, a po wstrząśnięciu wraz z lodem wlać do zimnego kieliszka. Smak klasycznego drinka można modyfikować, dodając inne likiery.

Sięgając po drink margarita warto pamiętać, by zachować umiar i unikać go na diecie, ponieważ to bomba kaloryczna. Kieliszek dostarcza 280 kalorii.

Co to jest pizza margarita?

Margarita wielu osobom nie kojarzy się z drinkiem, a jedną z najbardziej popularnych rodzajów pizzy (pizza margarita). Pizza margherita, bo o niej mowa, to typowa pizza neapolitańska. Przygotowuje się ją z tradycyjnego podstawowego ciasta na bazie wody, mąki, oliwy, soli i drożdży oraz pomidorów i bazylii, a także mozzarelli. Pizza margherita powstała w Neapolu, w pizzerii Brandi, w 1889 roku. Za jej ojca uznaje się Raffaele Esposito, który stworzył ją na okoliczność wizyty królowej Włoch Margherity Sabaudzkiej i męża Umberto I.

Aby przygotować tę prostą pizzę, potrzebne są takie składniki jak:

  • 300 g mąki pszennej (najlepiej typ 00),
  • 190 ml wody,
  • 15 g drożdży świeżych,
  • łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy.

Jak zrobić pizzę margaritę? Drożdże rozpuść w niewielkiej ilości ciepłej, ale nie gorącej wody. Dodaj szczyptę cukru i trochę mąki. Tak powstały zaczyn przykryj i zostaw na kwadrans.

Pozostałą część mąki i wody, a także sól i oliwę umieść w misce, dodaj wyrośnięty zaczyn. Wyrabiaj ciasto kilkanaście minut ręcznie (lub kilka posługując się robotem kuchennym). Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie, przykryj je ściereczką i pozostaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Powinno potroić swoją objętość.

W tym czasie zrób sos pomidorowy. Na rozgrzanej w garnku oliwie przesmaż 2 pokrojone ząbki czosnku, dodaj pokrojone w kostkę, odsączone na sitku pomidory z puszki. Gotuj je na małym ogniu kwadrans, aż się pomidory rozpadną, a sos się zredukuje. Dodaj kilka listków bazylii, sól i pieprz. Zblenduj na aksamitny sos. Zostaw do wystygnięcia.

Piekąc pizzę pamiętaj, by rozgrzać piekarnik wraz z blaszką czy kamieniem do pizzy do maksymalnej temperatury – i to co najmniej 30 minut przed pieczeniem.

Kiedy ciasto wyrośnie, sos przestygnie, a piekarnik się nagrzeje, podziel ciasto na dwie części. Jeden z kawałków rozciągnij, przełóż na nagrzaną blaszkę - wyłożoną papierem i podsypaną mąką.

Rozsmaruj na ciecie cienką warstwę sosu pomidorowego i piecz pizzę przez 5 minut. Po tym czasie dodaj resztę składników: jeszcze jedną warstwę sosu pomidorowego, pokrojoną mozzarellę i listki bazylii. Dopiekaj pizzę jeszcze 3 minuty. Margherita jest gotowa, gdy ser się topi, jej brzegi są puszyste, a spód chrupiący. W ten sam sposób upiecz pizzę z drugiej części ciasta.

Jakie wartości odżywcze ma pizza margarita?

Czy pizza jest zdrowa? Czy tuczy? Generalnie jest źródłem węglowodanów i tłuszczu, choć również witamin i minerałów. Dostarcza ich sos pomidorowy i ser, a także bazylia.

Sos pomidorowy to źródło witaminy A, C i B3, a także cynku i potasu oraz likopenu, który ma działanie przeciwnowotworowe.

Mozzarella to dobre źródło wapnia, fosforu, witamin z grupy B. Bazylia dostarcza sporo witaminy A, C, kwasu foliowego oraz takich minerałów jak wapń, miedź, mangan czy magnez. Samo ciasto zrobione z białej mąki, drożdży i oliwy, bogactwem wartościowych składników nie zachwyca.

Ile kalorii ma pizza margarita?

Kaloryczność pizzy, choć legendarna, nie musi szokować. Ta zależy przede wszystkim od wielkości porcji, ale i składników znajdujących się na drożdżowym placku.

Można uznać, że margherita w porównaniu z innymi rodzajami pizzy jest stosunkowo niskokaloryczna. Jej cienkie ciasto przyrządzane zgodnie z włoską recepturą w stosunku do ciasta grubego ma około 100 kcal mniej. Poza tym nie zawiera tłustego mięsa czy dużej ilości serów. Pizza margarita dostarcza około 220 kcal w porcji 100 g. Trzeba tylko uważać na ser. Porcja 100 g mozzarelli ma 254 kcal, a sera mozzarella light - 167 kcal. Dbając o linię nie należy przesadzać z jego ilością.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka