Trwa ładowanie...

Marynowane grzybki będą jeszcze lepsze. Tego użyj zamiast cukru

Avatar placeholder
27.10.2023 09:55
Czego nie dodawać do marynowanych grzybków?
Czego nie dodawać do marynowanych grzybków? (Getty Images)

Miłośnicy grzybów witają jesień z radością, bo to w końcu czas na spacery w poszukiwaniu leśnych darów. Grzyby są świetnym składnikiem do zup i wielu dań oraz sosów, ale to marynowanie cieszy się w Polsce największą popularnością. Czego warto użyć zamiast cukru, żeby nasze domowe przetwory były zdrowsze?

spis treści

1. Marynowane grzyby

Marynowane grzyby to wyjątkowy smak jesiennego lasu zamknięty w słoikach. To połączenie wyrazistego smaku z aromatycznymi przyprawami stanowi doskonały dodatek do wielu dań. W naszym kraju to już kulinarny klasyk.

W ten sposób łatwo też możemy zachować grzyby na później. Jeśli wszystko zostanie odpowiednio przygotowane, możesz cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Poza tym to nie tylko pyszna, ale także i zdrowa przekąska.

Zobacz film: "Jadalne grzyby olbrzymy. Znajdziesz je w polskich lasach"

Istnieje wiele różnych sposobów marynowania grzybów. Warto wypróbować przepis, który wśród składników wymienia miód zamiast cukru. Niby drobna zmiana, ale różnica cię zachwyci.

2. Przepis na marynowane grzybki bez cukru

Do przygotowania marynowanych grzybów będziesz potrzebować:

  • 1 kg grzybów,
  • 2,5 łyżki soli,
  • 1 szklankę octu 10 proc.,
  • 0,5 szklanki miodu,
  • 7 ziaren pieprzu,
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • białą gorczycę.

Zacznij od oczyszczenia grzybów i umycia ich pod bieżącą wodą, większe okazy warto pokroić. Grzyby wkładamy do garnka z 2 litrami gotującej się wody i dodajemy dwie łyżki soli. Całość gotujemy ok. 15 minut.

Czas na zalewę. Do ok. czterech szklanek wody dodajemy przyprawy oraz ocet i gotujemy ok. 3 minuty, następnie wzbogacamy miodem i dokładnie mieszamy.

Wyparzone słoiki wypełniamy w 3/4 grzybami i zalewamy je tak, by od wieczka został ok. centymetr odległości. Naczynia mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem na godzinę.

Połączenie grzybów z gorącą zalewą nie powinno wymagać dodatkowej pasteryzacji, ale dla pewności możesz umieścić je na 20 minut w nagrzanym do 110 stopni piekarniku.

Pamiętaj też, by używać tylko idealnie czystych słoików. Przed rozpoczęciem marynowania warto je więc wyparzyć. Jeśli wolisz słodsze smaki, przepis możesz wzbogacić większą ilością miodu.

Tak przygotowane grzyby mogą postać w spiżarce nawet kilka lat.

3. Dlaczego cukier warto zastąpić miodem?

Miód jest zdecydowanie zdrowszą alternatywą dla cukru. Głównie ze względu na znajdujące się w nim składniki odżywcze. Pszczeli wyrób zawiera witaminy z grupy B, witaminę C oraz żelazo, potas i magnez.

W miodzie znajdziemy też bogactwo przeciwutleniaczy, które pomagają w ochronie organizmu przed szkodliwym wpływem wolnych rodników oraz zapobiegają rozwojowi wielu chorób.

Ponadto miód korzystnie wpływa na florę bakteryjną jelit, słynie też ze swoich właściwości przeciwbakteryjnych i przeciwzapalnych. Ma też niższy indeks glikemiczny, więc zapobiega gwałtownym skokom cukru w organizmie.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze