Trwa ładowanie...

Maślak – charakterystyka, budowa, zastosowanie w kuchni, przepisy

Maślak jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Można go marynować, smażyć, gotować oraz dusić. Bardzo dobrze współgra jako sos do dania. Maślak jest grzybem jadalnym i nie można go pomylić z grzybem trującym. Jakie cechy charakterystyczne ma maślak? Co można przyrządzić z maślaka?

Zobacz film: "Grzyby polskich lasów"

spis treści

1. Maślak – charakterystyka

Maślak należy do grupy grzybów z rodziny maślakowatych. Możemy wyróżnić kilka rodzajów maślaków:

  • Maślak zwyczajny
  • Maślak sitarz
  • Maślak żółty
  • Maślak pstry
  • Maślak rdzawobrązowy,
  • Maślak ziarnisty

Maślak jest grzybem jadalnym o cenionych walorach smakowych. Ma także ładny aromat. Składa się głównie z wody i ma niewielkie właściwości odżywcze jak większość grzybów.

Maślak jest grzybem, który wchodzi z drzewami w mikoryzę. Maślak zwyczajny jest grzybem, który bardzo często rośnie pod sosnami, dlatego też jest nazywany sośniak.

Kiedy jadalne grzyby stają się trujące? Błędy, które popełniają Polacy
Kiedy jadalne grzyby stają się trujące? Błędy, które popełniają Polacy [7 zdjęć]

Trwa sezon na grzyby. Mieszkańcy Polski tłumnie wybierają się na wędrówki do lasu. Nie tylko w celu odprężenia,...

zobacz galerię

2. Maślak – budowa

Maślak ma szeroki kapelusz nawet do 15 cm. Najbardziej popularnym rodzajem jest maślak zwyczajny. Kapelusz ma kolor brązowy. Stopień wybarwienia zależy od ilości barwnika.

Kapelusz jest okryty cienką skórką, która łatwo od niego odchodzi. Jest to cecha charakterystyczna tego grzyba.

Skórka maślaka bywa gorzkawa więc lepiej jest ją usunąć zanim przygotujemy maślaka do spożycia. Na skórce jest obecny także śluz i jest ona przez to bardzo ciężkostrawna.

Pod kapeluszem znajdują się bladożółte bądź żółte rurki. Miąższ również ma bladożółty kolor. Hymenofor u młodych owocników zakryty jest białą osłonką, którą później łatwo daje się oddzielić od miąższu kapelusza.

3. Maślak – zastosowanie w kuchni

Maślaka można dusić, smażyć i marynować. Najlepiej wybierać jest młode i zdrowe okazy. Trzony odgrywamy, a kapelusze dokładnie oczyszczamy i zdejmujemy skórkę.

Marynowane maślaki możemy wykorzystać jako dodatek do mięsa, sałatek oraz do dekoracji przystawek. Maślak jest grzybem o dużej zawartości wody, dlatego też nie jest grzybem dobrym do suszenia.

4. Maślak – przepisy

4.1. Maślak – sos

Maślak jest bardzo dobrym grzybem na sos. Ma bardzo fajną konsystencję smak i aromat. Do przygotowania sosu z maślaków potrzebne będą:

Maślaki oczyszczamy, myjemy i podsmażamy na patelni. Osobno smażymy cebulkę i dodajemy ją do grzybów. Nastpnie dodajemy przyprawy. Po ok. 20 minutach dodajemy sok z cytryny, mąkę i śmietankę.

Całość zalewamy bulionem i mieszamy. Dusimy jeszcze przez ok 10 minut.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4.2. Maślak – marynowane

Maślaki marynowane to bardzo fajny dodatek nie tylko do mięsa. Do ich przygotowania potrzebujemy:

  • 1 kg kapeluszy maślaków,
  • 15 dag cebuli,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 2-3 listki laurowe,
  • pół łyżeczki zmiażdżonych ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • 3 ząbki czosnku

Umyte i obrane kapelusze gotujemy w wodzie prze z ok. 10 minut. W tym czasie przygotowujemy marynatę. Ocet i pozostałe składniki gotujemy. Kapelusze przekładamy do wyparzonych słoiczków, zalewamy zalewą i pasteryzujemy przez ok. 20 minut.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.