Trwa ładowanie...

Masz ochotę na coś słodkiego? Jeden z najgorszych wyborów

 Paula Komendarczuk
04.04.2024 19:22
Najbardziej niezdrowe przekąski? Dietetycy wskazują
Najbardziej niezdrowe przekąski? Dietetycy wskazują (Getty Images)

Żelki cieszą się ogromną popularnością. Niestety wciąż niewiele osób wie z czego są produkowane i jak wpływają na zdrowie. Dietetycy alarmują, że to jedne z najgorszych przekąsek.

spis treści

1. Skład żelek

Żelki są wytwarzane z syropu glukozowego, cukru, dekstrozy, fruktozy, cukru inwertowanego oraz żelatyny wieprzowej (rzadziej wołowej lub rybiej).

W składzie nie brakuje również soków i koncentratów owocowych, które odpowiadają za smak, kolor i zapach. Do produkcji używa się także kwasu cytrynowego, wosków i aromatów.

Nie jest to przekąska odpowiednia dla wegan i wegetarian, choć na rynku coraz częściej można znaleźć żelki ze skrobią lub pektyną.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

2. Żelki a zdrowie

Żelki jak większość słodyczy nie należy do zdrowych przekąsek. Jest to żywność wysokoprzetworzona, źródło pustych kalorii i kilku rodzajów cukru, która nie dostarcza organizmowi żadnych cennych składników odżywczych.

Żelki mają wysoki indeks glikemiczny (IG 72), co oznacza, że po ich spożyciu następuje nagły wzrost poziomu glukozy, a następnie szybki jej spadek, co wywołuje uczucie głodu. Słodycze w ten sposób przyczyniają się do nadmiernego spożycia kalorii.

100 g żelków to 359 kcal i 7,7 g białka z żelatyny, co również nie jest dobrą informacją. Jest to przetworzony chemicznie składnik, który pochodzi z surowców, takich jak kości, skóra, chrząstki, więzadła, kopyta i rogi.

Żelatyna nie posiada wartości odżywczych w porównaniu z domowymi przetworami kolagenowymi. Żelki nie spowodują poprawy kondycji skóry, mogą natomiast przyczynić się do przyrostu masy ciała, wystąpienia trądziku lub reakcji alergicznej.

Warto wiedzieć, że żelki na bazie żelatyny wołowej mogą zawierać priony, które odpowiadają za rozwój choroby neurologicznej BSE. Natomiast kwaśne przekąski bez zawartości żelatyny mają negatywny wpływ na zdrowie zębów i dziąseł, prowadząc do nadwrażliwości i próchnicy.

3. Czy warto jeść żelki witaminowe?

Żelki witaminowe to popularne suplementy, które są zalecane zwłaszcza dla dzieci, ze względu na atrakcyjną formę podania. Niestety z tego też względu mogą być spożywane w nadmiarze, co grozi przedawkowaniem witamin. Jednocześnie żelki dostarczają organizmowi niepotrzebnego cukru i innych niekorzystnych dla zdrowia substancji.

Nie zawierają też substancji wiążących, przez co ich przyswajalność może być niższa niż w przypadku suplementów w tabletkach czy kapsułkach. Powinno się je przyjmować wraz z jedzeniem, a niewiele osób ma tego świadomość.

Dodatkowo przedłużone działanie zbyt wysokich dawek składników suplementów może prowadzić do uszkodzenia wątroby, a także sprzyjać rozwojowi nowotworów.

Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze