Trwa ładowanie...

Masz problemy z tarczycą? Trzymaj się od nich z daleka

Avatar placeholder
29.05.2023 13:39
Związki zawarte w rzodkiewkach mogą zaburzać funkcje tarczycy. Jest jednak pewne "ale"
Związki zawarte w rzodkiewkach mogą zaburzać funkcje tarczycy. Jest jednak pewne "ale" (Getty Images)

Chrupiące, lekko pikantne i doskonale nadają się do wielu potraw. Mowa oczywiście o rzodkiewkach. Nie tylko świetnie smakują, ale również są obfite w witaminy i minerały. Okazuje się jednak, że nie wszystkim zaleca się ich spożywanie.

spis treści

1. Rzodkiewki niestety nie dla wszystkich

Rzodkiewki to nieodłączny składnik kanapek i sałatek, a ich spożywanie ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie. Są cennym źródłem witaminy B6 i C, kwasu foliowego, potasu, wapnia i manganu.

W rzodkiewkach znajdziemy również całkiem sporo błonnika, który pomaga kontrolować poziom cukru we krwi oraz reguluje pracę jelit. Roślina ma niewiele kalorii, nie zawiera też tłuszczu ani węglowodanów.

Zalet płynących ze spożywania rzodkiewek jest jednak znacznie więcej. Nowalijki pomagają obniżyć poziom cholesterolu i zmniejszają stany zapalne w organizmie, a ekstrakt z ich korzenia działa przeciwnowotworowo.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Rzodkiewka to samo zdrowie, ale niestety niektórym roślina wcale nie sprzyja. Osoby z chorobami tarczycy powinny warzywo wyeliminować z jadłospisu, a przynajmniej ograniczyć jego spożywanie ze względu na obecność goitrogenów.

Dietę najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem
Dietę najlepiej skonsultować z lekarzem lub dietetykiem (Pixabay)

2. Negatywny wpływ goitrogenów na tarczycę

Goitrogeny to substancje wolotwórcze, uważane są za związki antyodżywcze i naturalnie występują w żywności. Mogą powodować zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy i sporo namieszać w metabolizmie.

Do prawidłowego działania tarczycy niezbędny jest jod, który wpływa na wytwarzanie dwóch kluczowych hormonów, trijodotyroniny (T3) i tyroksyny (T4). Jeśli proces zostanie zakłócony, pojawią się problemy z tarczycą – nadczynność lub niedoczynność.

Goitrogeny obecne w rzodkiewkach powodują zaburzenia w procesie docierania jodu do tarczycy, a tym samym zakłócają prawidłowe wytwarzanie hormonów. Nadmiar może doprowadzić do powiększenia gruczołu.

Oczywiście trudno spożyć tak duże ilości rzodkiewki, by miały realny wpływ na tarczycę. Wolotwórcze produkty lepiej jest jednak ugotować, obróbka termiczna zmniejsza ich wpływ na hormony.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze