Miecznik z mango - składniki, przygotowanie, wartości odżywcze
Miecznik z mango jest ciekawy w wyglądzie i oryginalny w smaku. Ten charakter nadają potrawie mango, miecznik i ostry smak chili. Połączenie owoców i warzyw z mięsem miecznika jest nie tylko interesujące pod względem smakowym, ale także zdrowotnym.
1. Miecznik z mango - składniki
- 300 g fileta z miecznika,
- 4 posiekane ząbki czosnku,
- 1 posiekana czerwona papryczka chili,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- sól,
- 200 g makaronu spaghetti,
- 1 mango,
- 1 ogórek,
- 2 czerwone papryki,
- 3 łyżki posiekanej kolendry,
- 3 łyżki posiekanych liści mięty.
2. Miecznik z mango - przygotowanie
Filet z miecznika włóż do marynaty z soku cytrynowego, kolendry, zielonej papryczki i zielonej cebulki. Odstaw na pół godziny. Na patelni, na średnim ogniu, podsmaż czosnek, czerwoną papryczkę i oliwę, dodaj sól i po paru minutach ugotowany makaron.
Odstaw miecznika na bok. W większym naczyniu wymieszaj mango, ogórka, czerwoną paprykę, kolendrę i miętę. Wszystko skrop sosem z 80 ml soku z cytryny, 2 łyżek sosu rybnego, 2 łyżek słodkiego sosu chili, 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki imbiru. Miecznika wyjmij z marynaty i usmaż. Połóż kawałek miecznika na talerzu, obok makaron i surówkę.
3. Miecznik z mango - wartości odżywcze
Jeśli ktoś chce poprawić kondycję fizyczną – zarówno wydolność organizmu, jak i stan kości, oczu, stawów czy skóry – powinien skusić się na miecznika z mango. Może na pierwszy rzut oka połączenie miecznika z mango wydaje się nie do pogodzenia, ale wystarczy spróbować, a wszystko staje się jasne!
Wartość odżywcza 1 porcji: | |
---|---|
Kalorie | 621,3 kcal |
Białka | 39,1 g |
Tłuszcze | 13,6 g |
Cholesterol | 114,0 mg |
Węglowodany | 89,9 g |
Błonnik | 5,7 g |
Witamina C | 159,1 mg |
Witamina A | 649,2 µg |