Trwa ładowanie...

Miód słonecznikowy – właściwości i zastosowanie

Miód słonecznikowy to delikatny w smaku miód nektarowy, który jest pozyskiwany z kwiatów słonecznika. Wygląda jak bursztyn i jak każdy miód ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. W Polsce nie jest łatwo dostępny, dlatego też kosztuje nieco więcej niż popularne miody. Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

spis treści

1. Co to jest mód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy jest pozyskiwany z nektaru słonecznika, jednorocznej rośliny o imponująco dużych kwiatach. To jeden z najrzadziej występujących miodów w Polsce. Częściej spotyka się go we wschodnich rejonach kraju, gdzie znajduje się większość pól słonecznikowych.

Miód jest naturalnym wytworem pszczół, pozyskiwanym z nektaru kwiatowego lub ze spadzi z drzew. Miód słonecznikowy to typowy miód nektarowy. Oznacza to, że nektar wydobywany przez pszczoły z kwiatów słonecznika jest zbierany w ulach, gdzie dojrzewa.

Następnie, dzięki wielu procesom i działaniom człowieka, otrzymuje się gotowy produkt – miód słonecznikowy. Miód słonecznikowy to dobra alternatywa dla intensywnego w smaku miodu lipowego czy gryczanego.

Jego zaletą jest nie tylko łagodny smak (przez co jest doskonały dla dzieci), ale i to, że nawet w postaci skrystalizowanej nie pozostawia grudek i łatwo się rozsmarowuje.

Zobacz także:

2. Właściwości miodu słonecznikowego

Miód słonecznikowy przed skrystalizowaniem na formę płynną i soczyście żółty, intensywny kolor. Przypomina bursztyn. Jego krystalizacja przebiega dość szybko.

Jak każdy naturalny miód dobrej jakości, ten również posiada właściwości prozdrowotne i lecznicze. Dzięki swojemu składowi nie tylko dostarcza organizmowi wielu cennych składników odżywczych, ale i działa antyseptycznie, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalnie. Wykazuje również działanie detoksykacyjne, dzięki czemu pomaga usuwać nadmiar toksyn z organizmu.

Miód słonecznikowy jest zasobny w białka, węglowodany i cukry. W skład miodu słonecznikowego wchodzi:

  • glukoza, fruktoza i inne cukry proste. Wyróżnia go niewielka ilość sacharozy,
  • enzymy, przede wszystkim inwertaza i inhibina,
  • związki fenolowe,
  • flawonoidy,
  • biopierwiastki,
  • witaminy (np. A, B3, C, PP),
  • związki lotne,
  • woda,
  • kwas organiczne. Miód słonecznikowy zawiera je w stosunkowo dużej ilości, dlatego mówi się o jego wysokiej kwasowości.

Miód słonecznikowy pomaga w leczeniu:

  • stanów zapalnych górnych dróg oddechowych: przeziębienia czy grypy, schorzeń w obrębie nosa, gardła, zatok, oskrzeli czy płuc,
  • chorób układu krążenia i chorób serca. Zapobiega miażdżycy, poprawia dotlenienie serca, uszczelnia naczynia krwionośne,
  • chorób wątroby, niedyspozycji żołądka i jelit oraz różnych schorzeń układu pokarmowego. Stosuje się go w profilaktyce chorób wątroby. Wspomaga regenerację błony śluzowej układu pokarmowego, działa także żółciopędnie lub żółciotwórczo,
  • niedokrwistości,
  • chorób skóry, na przykład trądziku,
  • stanów wyczerpania organizmu. Miód dodaje energii i sił, poprawia nastrój, pozwala na szybszą rekonwalescencję i powrót do formy.

Ponadto miód słonecznikowy:

  • wzmacnia układ odpornościowy. Zwiększa odporność na czynniki chorobotwórcze, wspiera organizm w okresach wzmożonej zachorowalności,
  • obniża ciśnienie krwi,
  • obniża poziom „złego” cholesterolu,
  • reguluje niedobory potasu,
  • podnosi poziom hemoglobiny,
  • poprawia pracę nerek, poprawia funkcjonowanie układu moczowego.

3. Zastosowanie miodu słonecznikowego

Jak stosować miód słonecznikowy? Można go dodawać do różnych potraw wytrawnych i słodkich, sosów i deserów, smarować kanapki, tosty i grzanki oraz dodawać do napojów, koktajli, owsianek czy jaglanek. Profilaktycznie zaleca się spożywanie 2-3 łyżek miodu dziennie. Aby wzmocnić jego działanie, warto go wymieszać z pyłkiem lub mleczkiem pszczelim.

Miód najlepiej spożywać na zimno (herbata czy naleśnik powinny być przestudzone). Nie należy go podgrzewać do temperatury wyższej niż 40 stopni Celsjusza, ponieważ wówczas traci swoje cenne właściwości. Większa temperatura sprawia, że zawarte w nim enzymy zostają zniszczone, przez co zmniejsza się jego moc antybakteryjna.

Miód można też wykorzystać jako składnik domowych kosmetyków. Warto go wykorzystać do zrobienia maseczki na twarzy czy włosy, jak i peelingu do ciała.

Gdzie kupić miód słonecznikowy?

Miód słonecznikowy nie jest łatwo dostępnym produktem, niemniej można go znaleźć w wielu pasiekach i sklepach ze zdrową żywnością, tak stacjonarnych, jak i online. Ten rodzaj miodu nie jest też tani.

Cena miodu słonecznikowego może różnić się w zależności od pojemności słoja oraz miejsca zakupu. Orientacyjny koszt dużego słoika wynosi około 55 zł.

Miód słonecznikowy – właściwości i zastosowanie
Miód słonecznikowy – właściwości i zastosowanie (123rf)

Produkty o podobnej zawartości kalorii w 100 g

Brak produktów w wybranej kategorii.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.