Trwa ładowanie...

Modra bomba witamin. Chroni przed rakiem, wzmacnia serce

 Katarzyna Prus
16.11.2023 13:58
Jedz jak najczęściej, efekty zachwycają
Jedz jak najczęściej, efekty zachwycają (Getty Images)

Czerwona kapusta nazywana też "modrą" to popularny dodatek do obiadu, ale warto ją docenić nie tylko za smak. Nie bez powodu jest zaliczana do najzdrowszych warzyw. Pomaga dbać o wzrok, serce i układ nerwowy, a to nie wszystko.

spis treści

1. Czerwona kapusta pełna antyoksydantów

O czerwonej kapuście można śmiało powiedzieć, że to bomba antyoksydantów, które m.in. blokują rozwój komórek nowotworowych, a także opóźniają procesy starzenia się.

Antocyjany, czyli naturalne barwniki znajdujące się w czerwonej kapuście, ale też w jagodach, aronii czy burakach, wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Zapobiegają chorobom układu krążenia, cukrzycy, problemom z wątrobą i nowotworom.

W kontekście nowotworów nie można zapominać też o sulforafanie. Podobnie jak antocyjany ma działa antykancerogennie i sprzyja walce z rakiem, a także dba o zdrowe serce.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Co więcej, czerwone liście kapusty są dodatkowo źródłem witaminy A, która dba m.in. o kondycję skóry, kości, zębów i wzroku.

Czerwona kapusta to bomba przeciwutleniaczy
Czerwona kapusta to bomba przeciwutleniaczy (Getty Images)

2. Kapusta na serce i odchudzanie

Modra kapusta jest doskonała przy odchudzaniu, ze względu na dużą zawartość błonnika i niską kaloryczność - zawiera tylko 28 kcal w 100 g. Sprzyja zdrowemu trawieniu, usprawnia pracę jelit, zmniejsza w nich stany zapalne. Sok z kapusty sprawdza się również w terapii choroby wrzodowej.

Witamina C. To ona odpowiada m.in. za prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego, a także - co jest szczególnie ważne w sezonie infekcyjnym - wzmacniania odporność. Ponadto przyśpiesza gojenie ran i pełni ważną funkcję w produkcji kluczowego dla kości i skóry kolagenu.

Do tej listy koniecznie trzeba dopisać witaminę B6, która wpływa zbawiennie na układ nerwowy i pracę serca (zawarta w niej pirydoksyna reguluje ciśnienie) oraz żelazo, kluczowe dla osób zmagających się z anemią.

Ponadto w czerwonej kapuście znajdziemy: witaminy K, B1, B2, potas, wapń, magnez, fosfor, miedź, * cynk.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze