Nasilają ból stawów i szkodzą kościom. Cztery szkodliwe produkty z twojej lodówki
Mają działanie prozapalne, zawierają puryny lub dużo tłuszczu i alergizujące białka. Ich obecność w naszej diecie może odpowiadać za stany zapalne stawów czy bóle kości i osteoporozę. Warto je wyeliminować z jadłospisu lub przynajmniej ograniczyć. O jakich produktach mowa?
1. Czy czerwone mięso ma działanie prozapalne?
Opublikowane w "BMC Musculoskeletal Disorders" wyniki badań wskazały, że czerwone mięso nie jest tak szkodliwe dla stawów, jak wiele osób sądzi. W rzeczywistości jest zdrowszą alternatywą dla mięsa przetworzonego.
Kiełbaski, parówki, a także konserwy mięsne, hamburgery i wędlina mogą zawierać zarówno azotyny jak i puryny. Te pierwsze działają drażniąco na przewód pokarmowy i wzmagają stany zapalne w organizmie, puryny natomiast mogą powodować odkładanie się w organizmie szkodliwego kwasu moczowego.
To zjawisko jest typowe dla osób z podagrą, ale również dla tych, których dieta szczególnie obfituje w puryny.
2. Ryby i owoce morza a ból stawów
Również niektóre z ryb lub owoców morza mogą zawierać duże ilości puryn. Warto więc zachować rozsądek, sięgając po tuńczyka, anchois, a nawet sardynki i przegrzebki.
Te, podobnie jak wszystkie inne owoce morza (w tym lubiane przez wiele osób krewetki) mogą zawierać nawet 150 mg związków purynowych na 100 g produktu.
3. Pełnotłusty nabiał
Eksperci zwracają uwagę, że nabiał w diecie jest bardzo ważny. To cenne źródło białka, ale też istotnego dla kości wapnia. Niestety w pełnotłustym nabiale w postaci białego sera czy sera żółtego znajduje się też kazeina, czyli jeden z rodzajów białek.
Niektóre z badań sugerują, że kazeina również może nasilać stany zapalne w organizmie, co dla pacjentów z chorobami zapalnymi stawów oznacza nasilenie dolegliwości bólowych.
4. Słodkie napoje
Cukier ma działanie prozapalne, co oznacza, że jest szczególnie niewskazany dla osób z chorobami zapalnymi – w tym także z reumatoidalnym zapaleniem stawów. Oni powinni unikać napojów słodzonych cukrem, a nawet wszystkich słodkości ze sklepowych półek.
Jest jednak coś jeszcze – cukier przyczynia się do próchnicy zębów i w taki sam sposób może wpływać na kości. Jego nadmiar przyspiesza ich demineralizację, w konsekwencji mogąc nawet zwiększać ryzyko złamań, a nawet osteoporozy.
Organizm, próbując odzyskać równowagę kwasowo-zasadową w płynie komórkowym, musi wykorzystać pierwiastki takie jak fosfor, magnez czy właśnie wapń. Pobiera je z tych miejsc, w których znajdują się największe zasoby – w przypadku wapnia są to kości oraz zęby.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl