Mogą przyczyniać się do rozwoju raka jelita grubego. Stoją za wzrostem przypadków wśród młodych
Za plagą raka jelita grubego u młodych ludzi stoi przetworzona żywność, w tym stosowane powszechnie do jej produkcji oleje roślinne. Naukowcy ostrzegają, że takie składniki nie tylko odpowiadają za stan zapalny w organizmie, ale też osłabiają jego zdolność do regeneracji.
1. Oleje roślinne w przetworzonej żywności karmią raka
Nowe badania wskazują, że przetworzona żywność i oleje roślinne, których używa się do jej produkcji, mogą się przyczyniać się do wzrostu zachorowań na raka jelita grubego.
Nowotwór kojarzony do niedawna głównie z osobami starszymi, obecnie coraz częściej dotyka młodych ludzi. To zjawisko jest alarmujące i dotyczy m.in. USA, ale też Europy, w tym Polski.
Naukowcy sugerują, że winne są niezdrowe nawyki żywieniowe, zwłaszcza dieta zachodnia pełna przetworzonego jedzenia.
Nowe badania wskazują, że dieta oparta na przetworzonej żywności i olejach z nasion może zwiększać ryzyko raka jelita grubego. Naukowcy ostrzegają, że podnoszą one stopień zapalny organizmu, ale także osłabiają jego zdolność do regeneracji.
Oleje powszechnie stosowane w przetworzonej żywności, to tanie oleje pochodzenia roślinnego, które są chemicznie przetwarzane z nasion takich jak rzepak, kukurydza, winogrona i słonecznik.
2. "Przewlekła rana, która się nie goi"
Naukowcy przeanalizowali 162 próbki nowotworów od pacjentów z rakiem jelita grubego. Odkryli, że guzy zawierały nadmiar cząsteczek powodujących stan zapalny i niedobór cząsteczek wspomagających gojenie.
- Pacjenci z niezdrową dietą mają zwiększone stany zapalne w organizmie. Teraz widzimy to zapalenie w samych guzach jelita grubego, a rak jest jak przewlekła rana, która się nie goi – powiedział dr Timothy Yeatman, współautor badania, cytowany przez "MadicalDaily"
Przetworzone czerwone mięso, takie jak kiełbasy czy parówki, to źródło substancji rakotwórczych. Eksperci od lat ostrzegają przed ich negatywnym wpływem na zdrowie, wskazując na potrzebę zmiany nawyków żywieniowych.
Dlatego należy wybierać zdrowe tłuszcze, które wykorzystuje dieta śródziemnomorska, uznawana od lat za najzdrowszy model żywienia.
Jest on oparty na warzywach, rybach i zdrowych tłuszczach, jak oliwa z oliwek czy awokado. To wszystko zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów.
Ponadto ograniczenie spożycia czerwonego mięsa może również korzystnie wpływać na zdrowie psychiczne, redukując ryzyko depresji i chorób neurodegeneracyjnych.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez [dziejesie.wp.pl](https://dziejesie.wp.pl]