Mogą zmniejszyć ryzyko chorób serca. Tyle jajek możesz zjeść tygodniowo

Australijscy badacze przeprowadzili badania na grupie prawie 8,8 tys. seniorów powyżej 70. roku życia. Wyniki wskazują, że regularne spożywanie jajek, do sześciu tygodniowo, może zmniejszyć ryzyko śmierci o 17 proc. oraz ryzyko chorób sercowo-naczyniowych o 29 proc.

Mogą zmniejszyć ryzyko chrób serca. Tyle jajek możesz zjeść tygodniowoMogą zmniejszyć ryzyko chrób serca. Tyle jajek możesz zjeść tygodniowo
Źródło zdjęć: © Getty Images

Jajka a zdrowie serca

Badanie wykazało, że osoby starsze, które włączyły jajka do swojej diety, miały nawet o 44 proc. niższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Jajka zawierają wiele niezbędnych składników odżywczych, takich jak białka, witaminy z grupy B, witaminy E, D, A i K oraz minerały.

Ekspert ds. żywienia, dr Matthias Riedl, podkreśla, że jajka nie podnoszą znacząco poziomu cholesterolu, a czasem mogą go nawet obniżać. Zaleca jednak, by dieta opierała się głównie na produktach roślinnych, bogatych w warzywa, błonnik i zdrowe tłuszcze.

Korzyści z umiarkowanego spożycia jajek

Mimo wcześniejszych zaleceń, które sugerowały spożywanie nie więcej niż jednego jajka tygodniowo, nowe badania wskazują na korzyści zdrowotne wynikające z ich umiarkowanego spożycia. Dr Riedl zaznacza, że wcześniejsze zalecenia miały także podłoże ekologiczne.

Najlepszy drink na grypę i przeziębienie

Regularne spożywanie jajek na śniadanie może znacząco obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób sercowo-naczyniowych. Badania naukowe wskazują, że osoby jedzące jajka od jednego do sześciu razy w tygodniu rzadziej cierpią na te schorzenia, a ich ryzyko przedwczesnej śmierci jest o 17 proc. niższe.

Jajka są bogatym źródłem białka, zdrowych tłuszczów oraz witamin A, D, E i K. Zawierają również cholinę, która wspiera funkcje mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Regularne spożywanie jajek może pomóc w utrzymaniu zdrowego poziomu cholesterolu.

Zdrowe propozycje na śniadanie z jajkami w roli głównej

Omlet z jajek i twarogu to zdrowa propozycja na śniadanie. Jajka dostarczają łatwo przyswajalnego białka, a twaróg wzbogaca posiłek o dodatkowe wartości odżywcze. Taka kombinacja jest polecana przez dietetyków jako idealny start dnia.

Jajecznica z dodatkiem szczypiorku to nie tylko smaczny, ale i zdrowy wybór. Szczypiorek jest bogaty w witaminę C i antyoksydanty, które wspierają układ odpornościowy. W połączeniu z jajkami danie to dostarcza niezbędnych składników odżywczych, wspierając zdrowie serca i metabolizm.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka