Trwa ładowanie...

Mogą zwiększać ryzyko cukrzycy. Badacze z Harvardu przedstawili wyniki badań

Avatar placeholder
14.05.2024 11:03
Soki owocowe zawierają mniej błonnika niż świeże owoce
Soki owocowe zawierają mniej błonnika niż świeże owoce (Getty Images)

Owoce czy wyciśnięty z nich sok? Okazuje się, że wybór między tymi dwoma produktami może mieć znaczący wpływ na nasze zdrowie metaboliczne.

spis treści

1. Wpływ spożycia owoców i soków na zdrowie

Badacze z Harvard School of Public Health (HSPH) analizowali dane zebrane od 187 382 uczestników trzech długoterminowych badań (Nurses’ Health Study, Nurses’ Health Study II i Health Professionals Follow-up Study).

Prześledzili ogólne spożycie owoców, a także spożycie poszczególnych owoców: winogron lub rodzynek, brzoskwiń, śliwek lub moreli, śliwek suszonych, bananów, melonów, jabłek lub gruszek, pomarańczy, grejpfrutów, truskawek i borówek. Analizowali również spożycie soków jabłkowych, pomarańczowych, grejpfrutowych i "innych".

2. Owoce tak, sok nie?

Wyniki badania wykazały, że spożywanie większej ilości całych owoców wiąże się ze znacząco niższym ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2. Z kolei większe spożycie soków owocowych było związane z wyższym ryzykiem.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Okazuje się, że osoby, które spożywały co najmniej dwie porcje całych owoców tygodniowo — zwłaszcza borówek, winogron i jabłek — zmniejszyły ryzyko cukrzycy typu 2 o nawet 23 proc. w porównaniu z tymi, które spożywały mniej niż jedną porcję miesięcznie.

Z kolei osoby, które spożywały jedną lub więcej porcji soku owocowego każdego dnia, zwiększyły ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o nawet 21 proc.

Badacze stwierdzili, że zamiana trzech porcji soku tygodniowo na trzy porcje całkowitych owoców skutkowałaby obniżeniem ryzyka cukrzycy typu 2 o 7 proc.

Ogólnie wysoki indeks glikemiczny owoców nie wydaje się więc być kluczowym czynnikiem decydującym o ich wpływie na ryzyko cukrzycy typu 2. Jednak wysoki wskaźnik glikemiczny soku owocowego, który szybciej przechodzi przez układ trawienny niż bogate w błonnik owoce, może tłumaczyć związek między spożyciem soku a zwiększonym ryzykiem cukrzycy.

- Te dane potwierdzają obecne zalecenia dotyczące zwiększania spożycia całych owoców, ale nie soków owocowych jako środka zapobiegania cukrzycy – powiedział główny autor badania, Isao Muraki.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze