Trwa ładowanie...

"Ukryty" składnik. Zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, raka i próchnicy

 Katarzyna Kurek
Katarzyna Kurek 20.12.2022 21:57
Wbrew temu, co sugeruje nazwa, płatki śniadaniowe typu fit często zawierają spore ilości cukru
Wbrew temu, co sugeruje nazwa, płatki śniadaniowe typu fit często zawierają spore ilości cukru (Adobe Stock)

Chcąc ograniczyć ilość cukru w diecie, najczęściej rezygnujemy ze słodkich przekąsek, słodzenia kawy i herbaty. Jednak cukier w dużych ilościach można znaleźć też w zupełnie nieoczywistych produktach. Co więcej, często ukryty jest on pod innymi nazwami. W czym chowa się cukier? I jakie są skutki jego nadmiaru w diecie?

spis treści

1. Ukryte źródła cukru

Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że cukier nie służy zdrowiu i świadomie go ogranicza. Jednak zwykle z diety eliminowane są tylko słodycze, czy cukier w czystej postaci. Często jednak zapomina się o tzw. cukrze ukrytym, który dodawany jest do wielu produktów – nie tylko tych niezdrowych i przetworzonych, ale i tych powszechnie uważanych za zdrowe.

Cukier może znaleźć się w następujących produktach:

Zobacz film: "Dieta zapewniająca długie życie. Naukowcy chwalą odkryciem po 100 latach badań"
  • przetwory mleczne (odtłuszczone jogurty, jogurty owocowe, twarożki, serki dla dzieci, serki homogenizowane, serki do smarowania),
  • płatki śniadaniowe, granola, musli, płatki na mleko oznaczone jako "fit",
  • przetwory mięsne, wędliny, parówki,
  • ketchup, musztarda, chrzan w słoiku, majonez,
  • chleb, bułki i inne wyroby piekarnicze (również ciemne pieczywo),
  • sezamki, słodycze, także te oznaczone jako "fit", batony proteinowe,
  • mleko roślinne,
  • kupne smoothie, desery owocowe,
  • masło orzechowe,
  • dżemy, owoce w puszkach, musy owocowe,
  • pasty kanapkowe,
  • gotowe sosy, dressingi, beztłuszczowe sosy sałatkowe,
  • słone przekąski (np. chipsy, zwłaszcza te o smaku barbecue, czy słodkiego chili),
  • dania gotowe (zupy w puszkach, zupy w proszku, gotowe naleśniki, pierogi),
  • mieszanki przypraw,
  • fast food (burgery, hot dogi, pizza),
  • napoje, nektary, wody smakowe, napoje gazowane, soki przecierowe,
  • napoje izotoniczne,
  • owoce kandyzowane, suszona żurawina.

2. Tak cukier wpływa na organizm

Częste spożywanie produktów bogatych w cukier jest źródłem dodatkowych kalorii w diecie. Może więc prowadzić do niekontrolowanego przybierania na wadze oraz rozwoju związanych z tym chorób. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2, ale także chorób układu sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.

Ponadto dieta bogata w cukier dodany stwarza także odpowiednie warunki dla rozwoju bakterii próchnicotwórczych w jamie ustnej. Próchnica jest obecnie jedną z najczęstszych przyczyn utraty zębów u młodych ludzi. A na jej rozwój narażone są głównie dzieci oraz młodzież.

Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze