"Ukryty" składnik. Zwiększa ryzyko otyłości, cukrzycy, raka i próchnicy
Chcąc ograniczyć ilość cukru w diecie, najczęściej rezygnujemy ze słodkich przekąsek, słodzenia kawy i herbaty. Jednak cukier w dużych ilościach można znaleźć też w zupełnie nieoczywistych produktach. Co więcej, często ukryty jest on pod innymi nazwami. W czym chowa się cukier? I jakie są skutki jego nadmiaru w diecie?
1. Ukryte źródła cukru
Coraz więcej osób zdaje sobie sprawę, że cukier nie służy zdrowiu i świadomie go ogranicza. Jednak zwykle z diety eliminowane są tylko słodycze, czy cukier w czystej postaci. Często jednak zapomina się o tzw. cukrze ukrytym, który dodawany jest do wielu produktów – nie tylko tych niezdrowych i przetworzonych, ale i tych powszechnie uważanych za zdrowe.
Cukier może znaleźć się w następujących produktach:
- przetwory mleczne (odtłuszczone jogurty, jogurty owocowe, twarożki, serki dla dzieci, serki homogenizowane, serki do smarowania),
- płatki śniadaniowe, granola, musli, płatki na mleko oznaczone jako "fit",
- przetwory mięsne, wędliny, parówki,
- ketchup, musztarda, chrzan w słoiku, majonez,
- chleb, bułki i inne wyroby piekarnicze (również ciemne pieczywo),
- sezamki, słodycze, także te oznaczone jako "fit", batony proteinowe,
- mleko roślinne,
- kupne smoothie, desery owocowe,
- masło orzechowe,
- dżemy, owoce w puszkach, musy owocowe,
- pasty kanapkowe,
- gotowe sosy, dressingi, beztłuszczowe sosy sałatkowe,
- słone przekąski (np. chipsy, zwłaszcza te o smaku barbecue, czy słodkiego chili),
- dania gotowe (zupy w puszkach, zupy w proszku, gotowe naleśniki, pierogi),
- mieszanki przypraw,
- fast food (burgery, hot dogi, pizza),
- napoje, nektary, wody smakowe, napoje gazowane, soki przecierowe,
- napoje izotoniczne,
- owoce kandyzowane, suszona żurawina.
2. Tak cukier wpływa na organizm
Częste spożywanie produktów bogatych w cukier jest źródłem dodatkowych kalorii w diecie. Może więc prowadzić do niekontrolowanego przybierania na wadze oraz rozwoju związanych z tym chorób. Nadwaga i otyłość są czynnikami ryzyka cukrzycy typu 2, ale także chorób układu sercowo-naczyniowych oraz nowotworów.
Ponadto dieta bogata w cukier dodany stwarza także odpowiednie warunki dla rozwoju bakterii próchnicotwórczych w jamie ustnej. Próchnica jest obecnie jedną z najczęstszych przyczyn utraty zębów u młodych ludzi. A na jej rozwój narażone są głównie dzieci oraz młodzież.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl