"Najzdrowsza herbata świata" może szkodzić. Ryzyko cukrzycy, uszkodzeń nerek, wątroby
Choć kombucha ma pozytywny wpływ na zdrowie, warto mieć też świadomość skutków ubocznych, które może wywołać. W grę mogą wchodzić nawet uszkodzenia wątroby, tarczycy czy ostra niewydolność nerek.
1. Kombucha może wywołać skutki uboczne
Kombucha, czyli napój przygotowywany na bazie słodzonej herbaty, którą poddaje się fermentacji, bije rekordy popularności, a wielu okresla ją mianem "najzdrowszej herbaty świata".
To m.in. źródło witamin z grupy B, witaminy C, składników mineralnych: cynku, magnezu, wapnia, żelaza i miedzi, a także kwasów organicznych, w tym mlekowego, cytrynowego czy octowego.
Napój jest polecany na bezsenność, a także brak apetytu, odchudzanie, nadciśnienie tętnicze, cholesterol czy PMS. Ponadto, kombucha pomaga wzmacniać odporność, regululować pracę układu pokarmowego i usuwać toksyny z organizmu.
Jest też jednak druga strona medalu, o której też warto pamiętać.
"Mimo iż, aktualnie nie ma istotnych dowodów potwierdzających toksyczność kombuchy, potencjalne ryzyko niepożądanych skutków może wiązać się m.in. z niską higieną przygotowania, użyciem nieodpowiednich naczyń (ołowianych i ceramicznych pojemników), warunkami przechowywania, nadmiernym spożyciem bądź konsumpcją Kombuchy o znacząco niskim pH, wynikającym z długich procesów fermentacyjnych" - zwraca uwagę na Instagramie dr hab. n. med. Karolina Jakubczyk z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego.
"Dotychczas zarejestrowane przypadki zaburzeń zdrowotnych wynikających ze spożycia kombuchy występowały głównie u pacjentów z istniejącymi wcześniej problemami zdrowotnymi tj. niewydolność nerek, obniżona odporność, astma, cukrzyca wraz z niedoczynnością tarczycy, które czyniły ich podatnymi na wystąpienie reakcji niepożądanych" - zaznacza ekspertka.
2. Ryzyko dla wątroby i nerek
Dr Jakubczyk wskazuje na kilka przypadków opisanych przez naukowców, które dowodzą, że kombucha nie zawsze jest tak zdrowa, jak może się wydawać.
"Dr Kole i współpracownicy opisali przypadek 22-letniego pacjenta z HIV, u którego po 15 godzinach od spożycia wystąpiła ostra niewydolność nerek wraz z kwasicą mleczanową i hipertermią" - zaznacza ekspertka.
Były też opisywane przypadki kwasicy mleczanowej u kobiety chorej na astmę, która piła kombuchę codziennie przez kilka miesięcy oraz hepatotoksyczności u kobiety z cukrzycą i niedoczynnością tarczycy, która piła ją przez miesiąc.
"Niekiedy po spożyciu napoju zgłaszano objawy tj. zawroty głowy, nudności, reakcje alergiczne, bóle głowy" - wylicza dr Jakubczyk.
Przypomina, że ze względu na zawartość etanolu, z picia kombuchy powinny zrezygnować kobiety w ciąży, matki karmiące i małe dzieci.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl