Może wywołać chorobę bobową. Takie są objawy

Polacy uwielbiają bób i słusznie, bo jego prozdrowotne właściwości są nie do pogardzenia. Sezon już się zaczął, więc warto go jeść jak najczęściej. Jest jednak pewien haczyk: niektórym może zaszkodzić.

Bób reguluje ciśnienie i zbija cholesterol. Polacy go uwielbiają, ale każdy powinien go jeśćBób reguluje ciśnienie i zbija cholesterol. Polacy go uwielbiają, ale każdy powinien go jeść
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Bób na serce i cholesterol

Bób jest nie tylko smaczny i łatwy w przygotowaniu, ale też zdrowy. To bogate źródło białka i kwasu foliowego. Ze względu na niską kaloryczność (ok. 187 kcal w jednej szklance), a także niską zawartość kwasów tłuszczowych, jest polecany osobom, które kontrolują wagę lub chcą zrzucić zbędne kilogramy.

Zawarty w bobie błonnik spowalnia wchłanianie węglowodanów i oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

"Właściwości prozdrowotne bobu są dobrze znane: wspiera proces odchudzania, reguluje ciśnienie krwi, kontroluje poziomu cholesterolu, usprawnia pracę układu krążenia" - zaznacza na Twitterze prof. Agnieszka Szuster-Ciesielska z UMCS w Lublinie.

Ekspertka dodaje jednak, że to nie wszystkie "tajemnice" tego warzywa i odsyła do wpisu na blogu "Eksperyment myślowy", który popularyzuje wiedzę naukową.

Okazuje się, że bób mimo wielu prozdrowotnych zalet ma też ciemną stronę.

Kto powinien uważać na bób?

"Spożycie bobu może u niektórych ludzi spowodować chorobę zwaną fawizmem" - ostrzega Marcin Czerwiński we wpisie na blogu "Eksperyment myślowy".

Fawizm (choroba bobowa, choroba fasolowa, ang. glucose-6-phosphate dehydrogenase deficiency, G6PDD) występuje po zjedzeniu bobu u osób z niedoborem konkretnego enzymu - dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej. W Polsce z powodu fawizmu cierpi jedna na tysiąc osób.

Bób jest zdrowy, ale nie każdy może go jeść
Bób jest zdrowy, ale nie każdy może go jeść © Getty Images

"Jest to najczęściej występująca na świecie enzymopatia, czyli choroba genetyczna spowodowana przez mutację w genie kodującym enzym. Szacuje się, że ma ją ok. 400 milionów ludzi na świecie. Objawy fawizmu to wymioty, gorączka, bóle głowy, ból brzucha, żółte zabarwienie skóry i ciemne zabarwienie moczu. Wszystkie są spowodowane niewłaściwym działaniem dehydrogenazy glukozo-6-fosforanowej" - wyjaśnia autor.

Spożywania bobu nie zaleca się też osobom chorującym na dnę moczanową, a także przy problemach z nerkami czy zaburzeniami ze strony przewodu pokarmowego.

Katarzyna Prus, dziennikarka Witualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka