Trwa ładowanie...

Może zwiększać ryzyko chłoniaka oraz raka prostaty. Niestety Polacy się zajadają

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 05.07.2023 08:32
Spożywanie kurczaka niesie ze sobą konsekwencje. Może zwiękaszać ryzyko trzech rodzajów raka
Spożywanie kurczaka niesie ze sobą konsekwencje. Może zwiękaszać ryzyko trzech rodzajów raka (Getty Images)

Zespół naukowców z Uniwersytetu w Oksfordzie podjął się badania, które miało na celu zbadanie wpływu regularnego spożywania mięsa kurczaka na ryzyko rozwoju raka. Po przeprowadzeniu pięcioletnich analiz naukowcy doszli do wniosku, że istnieje związek między konsumpcją drobiu a trzema rodzajami nowotworów.

spis treści

1. Wpływ regularnego spożywania kurczaka

Badanie, które skupiało się na konsekwencjach regularnego spożywania kurczaka, obejmowało ponad 475 tysięcy Brytyjczyków w wieku od 37 do 73 lat. Zdrowie tych osób było monitorowane przez okres pięciu lat.

Naukowcy zauważyli, że u ponad 23 tysięcy badanych osób zdiagnozowano nowotwory w tym okresie. Co więcej, spożywanie kurczaka wydawało się być związane z czerniakiem, rakiem prostaty i chłoniakiem nieziarniczym.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Ważne jest jednak, aby zaznaczyć, że badani nie spożywali wyłącznie drobiu. W ich diecie obecne było również mięso czerwone. Dodatkowo badanie nie uwzględniało sposobu przygotowania mięsa.

Dr Penny Adams, komentując wyniki badania, podkreśliła: "Naukowcy znaleźli jedynie związek między jedzeniem mięsa kurczaka a nowotworami. To nie jest żaden mechanizm. Nie oznacza to, że jedzenie drobiu powoduje raka".

W raporcie końcowym naukowcy stwierdzili, że konieczne są dalsze badania, które pozwolą na lepsze zrozumienie związku między spożywaniem drobiu a ryzykiem zachorowania na nowotwór.

2. Ile mięsa spożywamy?

Mimo że coraz więcej osób deklaruje ograniczenie lub całkowite wyeliminowanie mięsa ze swojej diety, globalna konsumpcja nadal rośnie. W ciągu ostatnich 50 lat, spożycie mięsa na świecie gwałtownie wzrosło, co jest związane z coraz większym bogactwem społeczeństwa.

Największymi producentami i konsumentami mięsa są Stany Zjednoczone, Australia, Nowa Zelandia i Argentyna. Dane statystyczne wskazują, że przeciętny mieszkaniec tych krajów spożywa ponad 100 kg mięsa rocznie. W Europie Zachodniej, średnie spożycie mięsa wynosi około 80-90 kg na osobę rocznie.

Z drugiej strony najmniejsze spożycie mięsa odnotowuje się w Etiopii, gdzie przeciętna osoba spożywa zaledwie 7 kg mięsa rocznie. W Rwandzie jest to tylko o kilogram więcej, a w Nigerii - 9 kg. W tych krajach mięso jest nadal traktowane jako towar luksusowy.

W Polsce, według danych Instytutu Ekonomiki, Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej, przeciętny Polak zjada rocznie około 40,5 kg wieprzowiny, 30 kg drobiu i 4 kg wołowiny.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze