Trwa ładowanie...

Muffiny z malinami - przepisy na najlepsze babeczki z malinami

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 08.09.2022 15:02
Muffiny z malinami można zrobić ze świeżymi lub mrożonymi owocami.
Muffiny z malinami można zrobić ze świeżymi lub mrożonymi owocami. (adobestock)

Muffiny z malinami są słodkie, puszyste i miękkie w środku, można przygotować je w wersji waniliowej i czekoladowej, a także z różnymi dodatkami, takimi jak wiórki kokosowe czy rodzynki. Największą zaletą tych babeczek jest możliwość pieczenia przez cały rok, wykorzystując świeże lub mrożone maliny w zależności od sezonu. Poznaj sprawdzone przepisy na pyszne muffiny z malinami.

spis treści

1. Waniliowe muffiny z malinami

Składniki na 6 muffinek:

  • 130 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 125 ml mleka,
  • 60 ml oleju,
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego,
  • 75 g cukru,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki świeżych malin.
Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy dwie miski, w jednej łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, natomiast w drugiej - jajka, mleko, olej oraz aromat waniliowy Następnie składniki mokre wlewamy do mąki, mieszając całość za pomocą łyżki.

Do ciasta dodajemy maliny i bardzo delikatnie mieszamy masę, tak by owoce pozostały w całości. Następnie foremki na babeczki uzupełniamy ciastem, zapełniając ok. 3/4 ich wysokości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.

2. Jogurtowe muffiny z malinami

Składniki na 6 muffinek:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • ok. 125 ml jogurtu greckiego,
  • 65 ml oleju,
  • 350 g mrożonych malin
  • 65 g cukru,
  • skórka z połowy cytryny.

Sposób przygotowania:

W większej misce łączymy jajka, cukier, olej, jogurt oraz skórkę cytrynową, a następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.

Mieszamy całość jedynie do połączenia się składników, wsypujemy maliny i delikatnie łączymy je z masą. Ciasto wykładamy do foremek do ok. 3/4 wysokości, pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut.

3. Czekoladowe muffiny z malinami

Składniki na 6 muffinek:

  • 150 g mąki pszennej,
  • 20 g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 80 g cukru,
  • 125 ml mleka,
  • 60 g roztopionego masła,
  • 1 duże jajko,
  • 25 g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej,
  • 150 g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania).

Sposób przygotowania:

W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W osobnym sporym naczyniu miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.

Następnie stopniowo dosypujemy połączone wcześniej suche składniki i dolewamy mleko. Na koniec masę delikatnie łączymy z czekoladą oraz malinami. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w 185 stopniach z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut.

4. Muffiny z malinami i kruszonką

Składniki na 6 muffinek:

  • 140 g mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 50 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 125 ml jogurtu naturalnego,
  • 80 g malin.

Składniki na kruszonkę:

  • 25 g mąki pszennej,
  • 15 g masła,
  • 15 g cukru.

Sposób przygotowania:

Wyrabiamy składniki na kruszonkę do momentu, aż powstanie ciasto i wkładamy je do lodówki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. W drugiej ubijamy jajka, a następnie wlewamy olej i jogurt.

Mieszamy składniki z obu misek jedynie do połączenia się składników, wsypujemy maliny i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do foremek do nieco poniżej 3/4 wysokości, a następnie każdą babeczkę posypujemy kruszonką, lekko ją dociskając. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 25 minut.

5. Kokosowe muffiny z malinami

Składniki na 6 babeczek:

  • 125 g mąki pszennej,
  • 40 g cukru,
  • pół łyżki cukru wanilinowego,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta sody oczyszczonej,
  • 1 jajko,
  • szczypta soli,
  • 70 ml mleka,
  • 35 ml oleju,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • maliny,
  • cukier puder do dekoracji.

Sposób wykonania:

Przygotowujemy dwie miski, w jednej łączymy składniki suche (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól), w drugiej składniki mokre (jajko, olej i mleko). Łączymy zawartość obu misek, jedynie do połączenia się składników, dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut, posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze