Muffiny z malinami - przepisy na najlepsze babeczki z malinami
Muffiny z malinami są słodkie, puszyste i miękkie w środku, można przygotować je w wersji waniliowej i czekoladowej, a także z różnymi dodatkami, takimi jak wiórki kokosowe czy rodzynki. Największą zaletą tych babeczek jest możliwość pieczenia przez cały rok, wykorzystując świeże lub mrożone maliny w zależności od sezonu. Poznaj sprawdzone przepisy na pyszne muffiny z malinami.
1. Waniliowe muffiny z malinami
Składniki na 6 muffinek:
- 130 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 125 ml mleka,
- 60 ml oleju,
- kilka kropli ekstraktu waniliowego,
- 75 g cukru,
- 1 jajko,
- pół szklanki świeżych malin.
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy dwie miski, w jednej łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz cukrem, natomiast w drugiej - jajka, mleko, olej oraz aromat waniliowy Następnie składniki mokre wlewamy do mąki, mieszając całość za pomocą łyżki.
Do ciasta dodajemy maliny i bardzo delikatnie mieszamy masę, tak by owoce pozostały w całości. Następnie foremki na babeczki uzupełniamy ciastem, zapełniając ok. 3/4 ich wysokości. Blachę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
2. Jogurtowe muffiny z malinami
Składniki na 6 muffinek:
- 150 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- ok. 125 ml jogurtu greckiego,
- 65 ml oleju,
- 350 g mrożonych malin
- 65 g cukru,
- skórka z połowy cytryny.
Sposób przygotowania:
W większej misce łączymy jajka, cukier, olej, jogurt oraz skórkę cytrynową, a następnie wsypujemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną.
Mieszamy całość jedynie do połączenia się składników, wsypujemy maliny i delikatnie łączymy je z masą. Ciasto wykładamy do foremek do ok. 3/4 wysokości, pieczemy w 175 stopniach przez około 25 minut.
3. Czekoladowe muffiny z malinami
Składniki na 6 muffinek:
- 150 g mąki pszennej,
- 20 g kakao,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- 80 g cukru,
- 125 ml mleka,
- 60 g roztopionego masła,
- 1 duże jajko,
- 25 g posiekanej czekolady mlecznej lub deserowej,
- 150 g malin świeżych lub mrożonych (bez rozmrażania).
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, kakao i sodę oczyszczoną. W osobnym sporym naczyniu miksujemy jajko z cukrem na puszystą masę, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy.
Następnie stopniowo dosypujemy połączone wcześniej suche składniki i dolewamy mleko. Na koniec masę delikatnie łączymy z czekoladą oraz malinami. Ciasto przekładamy do 3/4 wysokości papilotek i pieczemy w 185 stopniach z termoobiegiem przez ok. 25-30 minut.
4. Muffiny z malinami i kruszonką
Składniki na 6 muffinek:
- 140 g mąki pszennej
- 3 łyżki oleju,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- pół łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 50 g cukru,
- 1 jajko,
- 125 ml jogurtu naturalnego,
- 80 g malin.
Składniki na kruszonkę:
- 25 g mąki pszennej,
- 15 g masła,
- 15 g cukru.
Sposób przygotowania:
Wyrabiamy składniki na kruszonkę do momentu, aż powstanie ciasto i wkładamy je do lodówki. W jednej misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, cukrem i szczyptą soli. W drugiej ubijamy jajka, a następnie wlewamy olej i jogurt.
Mieszamy składniki z obu misek jedynie do połączenia się składników, wsypujemy maliny i mieszamy jeszcze przez chwilę. Masę przekładamy do foremek do nieco poniżej 3/4 wysokości, a następnie każdą babeczkę posypujemy kruszonką, lekko ją dociskając. Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 25 minut.
5. Kokosowe muffiny z malinami
Składniki na 6 babeczek:
- 125 g mąki pszennej,
- 40 g cukru,
- pół łyżki cukru wanilinowego,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- szczypta sody oczyszczonej,
- 1 jajko,
- szczypta soli,
- 70 ml mleka,
- 35 ml oleju,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- maliny,
- cukier puder do dekoracji.
Sposób wykonania:
Przygotowujemy dwie miski, w jednej łączymy składniki suche (cukier, mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól), w drugiej składniki mokre (jajko, olej i mleko). Łączymy zawartość obu misek, jedynie do połączenia się składników, dodajemy maliny i ponownie mieszamy. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek, pieczemy w 180 stopniach przez ok. 25 minut, posypujemy cukrem pudrem po ostygnięciu.