Musaka - kalorie, wartości odżywcze, przepis
Musaka to rodzaj zapiekanki mięsno-warzywnej. Wywodzi się z kuchni greckiej i w tych rejonach jest najpopularniejsza. Posiada prosty przepis, wyglądem przypomina nieco włoską lasagne. Jak przygotować musakę i co musi zawierać, aby zachować jej oryginalny, grecki smak?
1. Co to jest musaka?
Musaka to prosta do wykonania warstwowa zapiekanka, wywodząca się z kuchni bałkańskiej i popularna przede wszystkim w Grecji. Przygotowuje się ją z mięsa, warzyw (głównie bakłażana i pomidorów) i polewa przed zapiekaniem sosem beszamelowym. W daniach rumuńskich i arabskich do musaki dodaje się także ziemniaki.
Jeśli chodzi o rodzaj mięsa, w oryginalnej musace znajdziemy głównie jagnięcinę, baraninę lub wołowinę. W Polsce musakę często robi się na bazie mielonej wieprzowiny lub wołowiny.
Mięsno-warzywne zapiekani znano w krajach śródziemnomorskich już w XIII wieku, jednak dopiero w drugiej połowie XX wieku opracowano przepis z wykorzystaniem beszamelu, który mieszkańcy pokochali.
2. Kalorie i wartości odżywcze musaki
Jedna standardowa porcja musaki waży ok. 200 g i zawiera ok. 260 kalorii, co czyni ją pełnowartościowym posiłkiem obiadowym. W tej kaloryczności zawiera się:
- 21 g białka
- 12 g tłuszczu
- 16.5 g węglowodanów
- 3.5 g błonnika
2.1. Wartości odżywcze i witaminy w musace
W musace, oprócz mięsa, znajdziemy także bakłażany, które są bogatym źródłem potasu, magnezu oraz wapnia. Warzywo to świetnie sprawdza się w przypadku osób o wrażliwym żołądku, wspomaga pracę materii, a dodatkowo dba o właściwy poziom cholesterolu oraz prawidłowe ciśnienie krwi. Bakłażany są także bogatym źródłem antocyjanów oraz związków fenolowych, które mogą wykazywać działanie antybakteryjne i antynowotworowe.
Kolejnym składnikiem, bez którego musaka się nie uda, są pomidory. Te z kolei zawierają mnóstwo potasu, a poddane obróbce cieplnej zyskują jeszcze więcej zdrowotnych wartości. Są także bogatym źródłem witaminy C, A, K oraz kwasu foliowego. Pomidory wzmacniają odporność organizmu, zarówno na drobnoustroje jak i stres. Są także bogatym źródłem likopenu, który wspiera pracę układu krwionośnego, poprawia ciśnienie krwi, a także zmniejsza poziom cholesterolu.
Musaka jest bardzo sycącym daniem, a jeden jej kawałek wystarczy jako danie obiadowe, w towarzystwie lekkiej surówki. W niektórych przepisach na musakę wykorzystuje się także czerwone wino.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
3. Przepis na musakę
Aby przygotować musakę dla 4-osobowej rodziny, potrzebujemy:
- ok. 500 g mielonego mięsa
- 2 mniejsze lub 1 duży bakłażan
- puszkę krojonych pomidorów
- dużą cebulę
- ząbek czosnku
- opcjonalnie także garść startego żółtego sera
- przyprawy (oregano, tymianek)
- szczypta soli, pieprzu oraz cukru
Do przygotowania beszamelu potrzebne są:
- ok. 500 ml mleka
- po 3 łyżki masła i mąki pszennej
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
Mięso należy podsmażyć na patelni z cebulą i czosnkiem, a następnie dodać pomidory, przyprawy i (opcjonalnie) odrobinę czerwonego wina. Podsmażyć, aż smaki się połączą i dusić na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
W międzyczasie bakłażany należy pokroić w plasterki (wzdłuż lub wszerz, wedle uznania), posolić, skropić oliwą i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (ok. 10 minut).
Aby przygotować beszamel, w dużym rondlu należy podgrzać mleko oraz masło, a następnie stopniowo dodawać mąkę, cały czas mieszając. Gotować przez kilka minut, aż całość zgęstnieje. Na koniec należy dodać przyprawy razem z gałką i gotować jeszcze kilka minut, a następnie odstawić.
Kiedy pomidory z mięsem się podduszą, należy wysmarować naczynie żaroodporne masłem i warstwowo układać składniki: na sam dół bakłażan, następnie mięso z pomidorami. Powtarzać, aż składniki się skończą i całość zalać beszamelem. Opcjonalnie można posypać po wierzchu startym serem.
Tak przygotowaną musakę należy piec w przygotowanym wcześniej piekarniku (180 stopni) przez 15-20 minut, aż beszamel się zarumieni.