Najbardziej wartościowa część awokado to... pestka
Lubisz awokado? A czy wiesz, że wyrzucasz jego najbardziej wartościową część? Okazuje się, że pestka awokado to bomba antyoksydantów, które pozytywnie wpływają na zdrowie, wzmacniają układ immunologiczny i hamują procesy starzenia. Eksperci twierdzą, że mały, twardy element może zawierać więcej cennych przeciwutleniaczy niż inne warzywa i owoce. Jak przygotować pestkę, by wykorzystać awokado w całości?
Na problemy z sercem
Warto wiedzieć, że w pestce awokado znajduje się nawet 70 proc. wszystkich wartościowych substancji tego owocu. Naukowcy z Uniwersytetu w Pensylwanii wykazali, że obecne w niej antyoksydanty obniżają poziom cholesterolu, redukują ciśnienie, wzmacniają odporność organizmu i działają przeciwzapalnie.
Pacjenci z chorobami układu krążenia powinni więc codziennie jeść awokado, łącznie z pestką.
Zobacz także: Dlaczego warto jeść pestki dyni?
Wspieranie układu pokarmowego
Twarda pestka z awokado jest też źródłem błonnika – zawiera go więcej niż płatki owsiane. Reguluje on procesy trawienne, przyspiesza odchudzanie, zmniejsza uczucie głodu oraz obniża poziom cholesterolu. Jeśli cierpisz na dolegliwości układu pokarmowego, koniecznie sięgnij po ten niedoceniany produkt.
Zobacz także: Zdrowotne właściwości oleju z awokado
Likwidacja komórek rakowych
W 2013 roku naukowcy z Uniwersytetu Antioquia w Kolumbii wykazali, że pestki awokado odmiany Hass mogą być pomocne przy leczeniu białaczki. Ekstrakt z tej części owocu niszczy komórki nowotworowe, a przy tym nie uszkadza tych zdrowych.
Zobacz także: Awokado receptą dla chorych na białaczkę?
Superpokarm dla urody
Chcesz zachować młody wygląd? Nie wyrzucaj pestek z awokado, które dzięki bogactwu przeciwutleniaczy chronią skórę przed przedwczesnym starzeniem.
Wspomagają produkcję kolagenu i niszczą wolne rodniki, co pomaga w zapobieganiu zmarszczkom. W pestce znajdują się też witaminy A i E, które poprawiają wygląd cery, wzmacniają paznokcie i odżywiają włosy.
Jedzenie pestki z awokado
Powstały proszek to świetny dodatek do koktajli na bazie owoców i warzyw, jogurtów, musli czy sałatek. Można nim posypać kanapki, zupę albo twarożek. Szczególnie polecamy zielone smoothie z dodatkiem awokado.
Wystarczy zmiksować razem jedną gruszkę, garść szpinaku, pół owocu awokado, pół zmielonej pestki, pół jabłka, kawałek startego imbiru oraz jedną szklankę mleka lub wody. To pożywna propozycja na drugie śniadanie albo podwieczorek, pełna witamin, minerałów, przeciwutleniaczy oraz zdrowych tłuszczów.
Zobacz także: Pestki moreli – lek na raka?
Przygotowanie pestki awokado do jedzenia
Są dwa sposoby na przygotowanie pestki do spożycia. Po pierwsze, możesz po prostu za pomocą bardzo ostrego noża pokroić ją na mniejsze kawałki, a następnie zmiksować w blenderze. Drugi sposób wymaga więcej czasu – pestkę należy przez 2-3 dni suszyć na słońcu, rozbić młotkiem lub tłuczkiem, a następnie zmielić, używając blendera.
To musisz wiedzieć
- Zanieczyszczenia powietrza wpływają na rozwój choroby Alzheimera - badania naukowe
- Naukowcy stworzyli mapę ludzkich uczuć
- Koktajle Ewy Chodakowskiej — jaglany, truskawkowo-migdałowy, śliwkowo-kokosowy
- Lekarze powiedzieli, że to menopauza. Okazało się, że ma glejaka mózgu
- Pasty wybielające nie działają - potwierdzają to badania
- Nowe odkrycie naukowców. Osoby, które lubią czarny humor mają wyższe IQ